Sport

Eva Vrabcová Nývltová získala v maratonu bronz, vůbec první evropskou medaili na této trati v historii české a československé atletiky, navíc v novém národním rekordu 2:26:31. Zlato vybojovala Volha Mazuronaková z Běloruska, přestože musela během závodu překonat silné krvácení z nosu. Stříbro má Francouzka Clémence Calvinová při svém prvním maratonu v životě. Dvaatřicetiletá bývalá lyžařka a účastnice tří zimních olympiád Vrabcová Nývltová po přechodu k atletice rychle pronikla mezi nejlepší evropské vytrvalkyně.

Adam Kszczot získal v Berlíně potřetí za sebou titul mistra Evropy v běhu na 800 metrů v čase 1:44,59 a polské výpravě zajistil už páté zlato. Lukáš Hodboď, pro nějž byl už postup do finále nečekaným úspěchem, při své premiéře ve velkém závodě skončil osmý. Dvaadvacetiletý Hodboď se postaral asi o největší příjemné překvapení z české výpravy. Do Berlína přijel až s 26. časem ze všech půlkařů, ale velkých jmen se nezalekl. V rozběhu si vylepšil osobní rekord o téměř půl sekundy časem 1:46,50, takticky zvládl i semifinále. Třetí rychlý běh během tří dnů už byl nad jeho síly a ve finále doběhl poslední v čase 1:46,60.

Družstvo skeetařů ve složení Tomáš Nýdrle, Miloš Slavíček a Jakub Tomeček získalo zlato na mistrovství Evropy v Leobersdorfu. Ve finále porazili čeští brokaři Itálii v novém evropském rekordu 56:54. Skeetaři navázali na bronz Jiřího Liptáka z trapu.

Skokan na lyžích Roman Koudelka skončil třetí v letní Grand Prix v Courchevelu. Český reprezentant se probojoval na stupně vítězů ve druhém kole, před kterým figuroval na devátém místě. Druhé kolo Koudelka se skokem dlouhým 130 metrů vyhrál. V konečném pořadí se musel sklonit jen před vítězným Rusem Jevgenijem Klimovem a Rakušanem Danielem Huberem. Po čtvrtém závodě letní Grand Prix se posunul v průběžné klasifikaci na šesté místo.

Zlatou éru českého veslování na juniorském mistrovství světa prodloužil šampionát v Račicích. Čeští veslaři v domácím prostředí vybojovali dvě zlaté a jednu bronzovou medaili. Sedm z deseti posádek se představilo ve finálových jízdách. Potřetí za sebou se z triumfu na vrcholné akci radovala dívčí osmiveslice, zlato získala i párová čtyřka juniorů a o bronz se postarali Jan Vacek a Jakub Kyncl na dvojskifu.

Čeští piloti získali na mistrovství světa v bezmotorovém létání v jihočeském Hosíně dvě bronzové medaile. Dvoutýdenní šampionát zakončil na třetím místě Petr Tichý v prestižní otevřené kategorii, druhý bronz Češi přidali v týmové soutěži. Zlato v kategorii Open vybojoval Michael Sommer, Tichého předčil ještě další německý pilot Felipe Levin.