Sport

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa na Slovensku v závěrečném utkání ve skupině B Švýcarsko 5:4. Jsou tím pádem blízko setrvání v Bratislavě na čtvrtfinále, na jistotu umístění na prvních dvou příčkách i soupeře pro čtvrteční zápas si ale musejí ještě počkat. O všem rozhodnou další duely dnešního programu.

V nominaci na Evropské hry je 117 českých sportovců. Ve výpravě do Minsku budou také olympijští vítězové judista Lukáš Krpálek a sportovní střelec David Kostelecký. Druhý ročník akce, považované za evropskou olympiádu, se uskuteční od 21. do 30. června. Podle nominace, kterou oznámil Český olympijský výbor, budou Češi reprezentovat ve 14 sportech. Největší zastoupení mají v atletice s 21 závodníky, cyklistů pojede jen o jednoho méně. V Minsku se představí i basketbalové týmy 3x3, tato disciplína bude mít za rok v Tokiu olympijskou premiéru. Třetím olympijským medailistou v české nominaci je rychlostní kanoista Daniel Havel, jenž byl členem bronzového čtyřkajaku v Londýně 2012 i v Riu de Janeiro v roce 2016. Judista Krpálek vybojoval v Brazílii zlato, Kostelecký vyhrál střelbu na trap na hrách v Pekingu před 11 lety.

Český fotbalista Theodor Gebre Selassie ve 32 letech ze zdravotních a rodinných důvodů ukončil reprezentační kariéru. Pravý obránce či záložník německých Brém nastupoval za národní A-tým od roku 2011 a v aktuálním výběru trenéra Jaroslava Šilhavého patřil k nejzkušenějším hráčům. "4. června 2011 se pro chlapce vyrůstajícího na Vysočině stalo něco tak neuvěřitelného, že o tom ani nikdy nesnil. Hrát za národní tým České republiky. To něco neuvěřitelného dnešním dnem končí. Po dlouhém přemýšlení jsem se rozhodl ze zdravotních a rodinných důvodů ukončit reprezentační kariéru," uvedl Gebre Selassie na sociální síti. Hráč s etiopskými kořeny s fotbalem začínal ve Velkém Meziříčí, působil v Jihlavě, pražské Slavii, Liberci a po zisku titulu se Slovanem v roce 2012 odešel do Brém, kde hraje doteď.