Sport

Střelci Aneta Brabcová a Filip Nepejchal se postarali o zisk první české medaile z Evropských her v Minsku. V soutěži smíšených družstev ve vzduchové pušce skončili třetí, v souboji o bronz porazili norskou dvojici Jeanette Hegg Duestadová, Henrik Larsen 17:11. Zvítězili Rusové Julija Karimovová a Sergej Kamenskij. Devatenáctiletý Nepejchal vyhrál už tři závody Světového poháru, o sedm let starší Brabcová dosud na mezinárodní scéně na výraznější úspěch čekala. O bronz bojoval také judista Pavel Petřikov, toho ale v rozhodujícím duelu ve váze do 66 kilogramů porazil Gruzínec Bagrati Niniašvili a český reprezentant obsadil páté místo. Třiatřicetiletý Petřikov byl předloni pátý na MS, jeho maximem na evropských šampionátech dosud byla sedmá příčka.

Barboře Strýcové se v semifinále turnaje na trávě v Birminghamu nepodařilo zastavit rozjetou Ashleigh Bartyovou. Česká tenistka čerstvé vítězce Roland Garros podlehla 4:6, 4:6 a třiadvacetiletou Australanku dělí jedna výhra od prvního místa ve světovém žebříčku. Navzdory dnešní porážce Strýcová tento týden potvrdila, že se jí v Birminghamu dlouhodobě daří. Do semifinále na tamní trávě postoupila počtvrté za posledních šest let, přičemž dvakrát si neúspěšně zahrála o titul.

Ryzák Pacific Hill vyhrál 99. ročník Českého derby. Pro třetí triumf v kariéře ve vrcholném dostihu domácí rovinové scény si v sedle hřebce stáje Monte Negro dojel na chuchelském závodišti žokej Jiří Palík. Pacific Hill zvítězil po 2400 metrech jistě před největším favoritem Angkor Watem, který běžel od startu v čele. Žokej Filip Minařík si tak musí na triumf v derby počkat. Třetí skončil bělouš Ignacius Reilly s kazašským žokejem Bauyržanem Murzabajevem.

Ve věku 90 let zemřel Zdeněk Remsa, bývalý skokan na lyžích a později úspěšný trenér. Ve slavné skokanské partě, známé jako Remsa Boys, patřil mezi jeho svěřence i olympijský vítěz Jiří Raška. Informaci o Remsově úmrtí ČTK sdělil Jan Baier, místopředseda skokanského úseku lyžařského svazu. Remsa byl nejprve výborným závodníkem. Startoval na olympiádě ve Svatém Mořici v roce 1948 a na Turné čtyř můstků v roce 1957 skončil desátý. V roce 1960 nastoupil do Dukly Liberec jako trenér a jeho metody přinesly velké úspěchy.