Sport

Tenistka Karolína Plíšková vyhrála premiérový ročník turnaje v čínském Čeng-čou. Česká hráčka splnila roli nasazené jedničky a ve finále přerušovaném deštěm porazila Chorvatku Petru Martičovou 6:3 a 6:2. Na okruhu WTA letos získala už čtvrtý titul a celkově patnáctý v kariéře. Plíšková v sezoně zvítězila před Čeng-čou i na trávě v Eastbourne, na antuce v Římě a na tvrdém povrchu v Brisbane. Finálový zápas jí nevyšel jen v Miami, kde podlehla současné světové jedničce Australance Ashleigh Bartyové. Turnaj celý týden trápilo počasí, Plíšková proto musela hrát i dva zápasy v jeden den. Finále se odkládalo a dohrávalo za umělého osvětlení.

Tenistka Květa Peschkeová ve 44 letech dál sbírá na okruhu WTA deblové trofeje a po triumfu v Čeng-čou jich má již 34. S šestadvacetiletou Američankou českého původu Nicole Melicharovou vyhrály třetí letošní a celkově pátý společný titul. Ve finále nasazené jedničky porazily 6:1, 7:6 belgicko-slovinský pár Yanina Wickmayerová, Tamara Zidanšeková. Na zápas tenistky čekaly několik hodin kvůli dešti. Pak byl přeložen do haly.

Kateřina Nash dojela na úvod Světového poháru v cyklokrosu v Iowa City druhá. Českou závodnici porazila jen Kanaďanka Maghalie Rochetteová, která vybojovala první vítězství v seriálu, přestože hned v úvodním kole na písčitém úseku spadla. Nash ztratila na vítězku sedm sekund. Nash, která žije v USA, navázala druhým místem na předloňský triumf v Iowa City. Třetí Američanku Claru Honsingerovou za sebou jednačtyřicetiletá rodačka z Prachatic nechala o osm sekund.

Stříbrnou medaili vybojoval Tomáš Řenč na mistrovství Evropy v dlouhém triatlonu v nizozemském Almere. Simona Křivánková obsadila páté místo. Řenč potvrdil výbornou formu poté, co v polovině srpna na závodě Ironman Kalmar ve Švédsku vytvořil nové české maximum v dlouhém triatlonu 7:54:07. Nyní získal stříbrnou medaili v jednom z nejstarších triatlonových závodů na světě časem 8:00:44. Nestačil jen na Dána Kristiana Högenhauga, za kterým zaostal o necelých sedm minut. Druhé místo uhájil v závěru před dalším dánským triatlonistou Mortenem Brammerem Olesenem o 42 sekund.

Družstvo skeetařů ve složení Jakub Tomeček, Tomáš Nýdrle a Jaroslav Lang obhájilo titul mistrů Evropy. Ve finále porazili čeští brokaři v novém evropském rekordu 58:53 Francii. Tomeček se v Lonatu dočkal doublu, neboť v sobotu vybojoval poprvé individuální evropské zlato. České skeetařky Barbora Šumová, Anna Šindelářová a Martina Skalická skončily těsně pod stupni vítězů, v souboji o třetí místo podlehly Rusku 49:52.

Čeští reprezentanti v parkouru získali na šampionátu neolympijských sportů World Urban Games v Budapešti dvě medaile. Matěj Srovnal vybojoval v disciplíně speed run zlato, Adéla Měrková přidala v kategorii freestyle stříbro. České barvy hájili v parkouru tři reprezentanti.

Motocyklista Filip Salač dosáhl devátým místem v Moto3 v Grand Prix San Marina nejlepšího výsledku v MS. Jakub Kornfeil byl 12. Vyhrál Japonec Suzuki.