Sport

Rychlobruslařka Martina Sáblíková skončila na mistrovství světa ve víceboji v Hamaru těsně čtvrtá. Medaile obhájkyni loňského titulu utekla o osm setin sekundy. Posedmé v kariéře vyhrála Nizozemka Ireen Wüstová. Druhá česká reprezentantka Nikola Zdráhalová byla jedenáctá. Dvaatřicetiletá Sáblíková přijela do Norska tentokrát bez medailových ambicí, neboť očekávala velkou ztrátu ve své nejslabší disciplíně 500 metrů. Nakonec však sahala po deváté vícebojařské medaili, která jí po suverénním vítězství v závěrečném závodu na 5000 metrů unikla jen velmi těsně. Bronz vybojovala Nizozemka Antoinette de Jongová, jež se Sáblíkovou jela v rozjížďce a prohrála s ní o téměř devět sekund. Zlato získala třiatřicetiletá Wüstová jednoznačně s náskokem 9,38 sekundy před Kanaďankou Ivanií Blondinovou a má stejně jako Sáblíková celkově 21 titulů mistryně světa.

Lyžařka Kateřina Smutná skončila potřetí za sebou na Vasově běhu třetí. Z českých mužů si vedl nejlépe veterán Stanislav Řezáč, šestačtyřicetiletý závodník byl sedmnáctý. Po 90 kilometrech se radovali z vítězství Nor Peter Eliassen a Švédka Lina Korsgrenová. Smutná, která ztratila na vítězku přes osm minut, se prosadila na stupně vítězů počtvrté v řadě. V roce 2016 slavný závod ovládla. "Jsem maximálně spokojená. Na víc nebylo a třetí místo je super, jsem za něj strašně ráda. Ani jsem v to nedoufala po těch čtvrtých a pátých místech v minulých závodech. Další brambory bych už snad nepřežila," uvedla členka týmu eD system Bauer v tiskové zprávě. Řezáč, který byl na Vasově běhu nejlépe druhý, doběhl při svém 22. startu čtyři minuty po vítězi. "Hodně sněžilo, v podstatě existovala jediná stopa a téměř se nedalo předjíždět," uvedl Řezáč po svém nejlepším výsledku v této sezoně Ski Classics.

Čtyřbob Dominika Dvořáka skončil na mistrovství světa šestý a výrazně posunul nejlepší české umístění v této disciplíně, kterým dosud byla desátá pozice Jiřího Vrby z roku 2015. V Altenbergu posbírali všechny medaile domácí Němci a stejně jako před týdnem ve dvojbobech triumfoval Francesco Friedrich. Olympijský vítěz a obhájce titulu získal ve čtyřbobech zlato na MS potřetí.

Kombinace Světového poháru lyžařek v italském La Thuile byla kvůli hustému sněžení zrušena. Pořadatelé by po vydatné sněhové nadílce nedokázali upravit trať. Malý křišťálový glóbus získala Italka Federica Brignoneová, která vyhrála oba kombinační závody v sezoně. Česká reprezentantka Ester Ledecká skončila v hodnocení disciplíny třetí. Dvojnásobná olympijská vítězka získala bronz před týdnem v Crans Montaně a v lednu byla v Altenmarktu-Zauchensee šestá. V konečném hodnocení kombinace zaostala se ziskem 100 bodů o 25 bodů za druhou Švýcarkou Wendy Holdenerovou. Nad závody v La Thuile visel otazník kvůli epidemii koronaviru, ale nakonec se je organizátoři rozhodli uspořádat s omezeným počtem diváků