Sport:

Hokejový útočník Jaromír Jágr byl v NHL vyměněn z Dallasu do Bostonu. Jednačtyřicetiletý nejproduktivnější Evropan v historii NHL, který loni uzavřel se Stars roční smlouvu na 4,5 milionu dolarů, tak ve slavné soutěži pozná po Pittsburghu, Washingtonu, New Yorku Rangers, Philadelphii a Stars šesté působiště. Serveru iSport.cz potvrdil trejd Jágrův agent Petr Svoboda.

Hokejisty Kladna povede i nadále hlavní kouč Zdeněk Vojta s asistenty Petrem Tatíčkem a Jiřím Kopeckým. Klub se s nimi dohodl po skončení smluv na další spolupráci. Rytíři také využili opci na útočníky Jana Eberleho, Jana Daleckého, Jakuba Strnada a zadáka Milana Douderu a jednají o nové smlouvě s jednačtyřicetiletým kapitánem Pavlem Paterou.

Čeští fotbalisté Bořek Dočkal a Zdeněk Ondrášek si v pondělních zápasech druhého kola norské ligy připsali první branky v sezoně. Dočkal zvýraznil výhru Rosenborgu Trondheim 4:0 nad Brannem Bergen a Ondrášek pomohl Tromsö k vítězství 2:1 nad celkem Odd.

První zápasové zkoušky tvořícího se kádru pro květnové mistrovství světa ve Stockholmu čekají české hokejisty ve středu a ve čtvrtek v Jindřichově Hradci proti Lotyšsku. Před úvodním duelem bude uctěna památka Jana Marka, který zahynul v září 2011 při leteckém neštěstí u Jaroslavle. Při ceremoniálu bude stadion v jeho rodišti přejmenován na Zimní stadion Jana Marka.

Hokejová Sparta odhalí ve čtvrtek pamětní bustu tragicky zesnulého útočníka Jana Marka. Mistr světa z roku 2010 předloni zahynul po pádu letadla s týmem Jaroslavle. Slavnostní akt začne v 16 hodin u vchodu do Tipsport Areny a zúčastní se ho hráči, fanoušci a zástupci Sparty a hokejového svazu. Následovat bude zahájení turnaje staršího dorostu, který se koná jako 2. ročník Memoriálu Jana Marka.

Nejlepším hráčem první fotbalové ligy za měsíc březen se stane jeden z trojice Milan Baroš z Ostravy, Ladislav Krejčí ze Sparty a Martin Doležal z Olomouce. Nominaci zveřejnila Ligová fotbalová asociace (LFA). Na trenéra měsíce kandidují Vítězslav Lavička, Roman Pivarník a František Straka.

Sedm hráčů z české extraligy mají v kádru hokejisté Slovenska, kteří zahájí zápasovou přípravu na mistrovství světa ve středu a ve pátek duely ve Švédsku. Úřadující vicemistři světa, které vede český trenér Vladimír Vůjtek, se představí v úvodních utkáních Euro Hockey Challenge nejdříve v Oskarshamnu a o dva dny později ve Växjö.

Po 23 hodinách na cestě dorazil Lukáš Rosol do Kazachstánu a čeští tenisté jsou v Astaně před nadcházejícím čtvrtfinále Davisova poháru kompletní. Rosol si krátce po příletu hned zatrénoval. Při neúčasti zraněného Tomáše Berdycha je 63. hráč světa Rosol týmovou dvojkou. Jedničkou výběru kapitána Jaroslava Navrátila je Radek Štěpánek (45. v žebříčku ATP) a za ním následují Jan Hájek (84.) a Ivo Minář (246.).

Hokejový obránce Michal Rozsíval rozhodl v nedělním utkání NHL gólem v penaltovém rozstřelu o výhře Chicaga nad Nashvillem 3:2 po samostatných nájezdech.

Hokejisté Zlína mohou po osmi letech slavit postup do finále extraligy. Vítěz základní části vede po čtyřech zápasech semifinálové série play off nad Třincem 3:1 a po dvou penaltových výhrách ve Slezsku se svěřenci Rostislava Vlacha vrátili k pátému duelu do domácího prostředí. Úvodní vhazování padne na Zimním stadionu Luďka Čajky v 18:15.

Čeští útočníci Marek Kvapil a Jakub Petružálek poslali Dynamo Moskva do finále play off Kontinentální hokejové ligy. Obhájci titulu v šestém semifinálovém utkání zdolali nejlepší tým základní části Petrohrad 5:1 a sérii vyhráli 4:2. Kvapil nastřílel tři góly, Petružálek u tří branek asistoval.

Čeští curleři mají na mistrovství světa v Kanadě po čtyřech zápasech vyrovnanou bilanci. Poté, co si připsali výhru nad Ruskem 7:6 po dodatečném endu, nestačili na obhájce stříbrných medailí Skoty a po prohře 3:7 se dělí s Dánskem o průběžné sedmé místo. Na šampionátu zároveň bojují o účast na olympijských hrách v Soči.

Cyklista Roman Kreuziger obsadil v úvodní etapě závodu Kolem Baskicka 17. místo. Do cíle dojel na konci vedoucí skupiny ve stejném čase jako vítězný Australan Simon Gerrans, který ve spurtu porazil Slováka Petera Velitse.

Bez vítkovického obránce Michala Barinky a útočníka Michala Vondrky ze Slovanu Bratislava se sešli v Jindřichově Hradci čeští hokejisté před úvodními zápasy Euro Hockey Challenge s Lotyšskem. Tým povede v tomto týdnu v pokračující přípravě na mistrovství světa generální manažer Slavomír Lener, protože hlavní kouč Alois Hadaczik je na inspekční cestě v zámoří a asistent Josef Paleček si při tréninku v Kravařích poranil kyčelní kloub.

Český hokejový obránce Ladislav Šmíd prodloužil s Edmontonem smlouvu, která mu na příští čtyři roky zaručuje příjem 14 milionů dolarů. Sedmadvacetiletému zadákovi by současný kontrakt vypršel na konci sezony. S klubem, v němž působí sedmým rokem, se dohodl ještě před středeční uzávěrkou přestupů v NHL.

Tenistka Andrea Hlaváčková neprolomila bídnou bilanci ve dvouhře v této sezoně ani na turnaji v Charlestonu. Na tamní zelené antuce podlehla portorické soupeřce Monice Puigové 4:6, 0:6 a už na osmém z letošních devíti turnajů WTA Tour skončila po prvním zápase.