Sport

František Smola se jako jediný český motokrosař poměří o víkendu se světovou elitou v Grand Prix České republiky. Třiadvacetiletý jezdec týmu Orion Litomyšl - RS Petrol se postaví na start královské třídy MX1. Další desítka domácích pilotů je přihlášena ve vložených závodech mistrovství Evropy.

Fotbaloví fanoušci budou mít téměř měsíc před startem evropského Superpoháru v pražské Eden Areně možnost vidět pohromadě trofeje pro vítěze Ligy mistrů, Evropské ligy a samotného Superpoháru. Všechny tři poháry budou vystaveny v sobotu na Václavském náměstí. Duel mezi vítězem LM Bayernem Mnichov a šampionem EL Chelsea se uskuteční na stadionu Slavie 30. srpna.

Basketbalista Aleš Chán se po dvou sezonách strávených na kyperských angažmá vrací do české ligy, v níž pomůže USK Praha. S vedením klubu z Folimanky se 216 centimetrů vysoký pivot dohodl na dvouleté smlouvě. USK o tom informoval v tiskové zprávě.

Znakařka Simona Baumrtová poplave na mistrovství světa v Barceloně semifinále i na dvousetmetrové trati. Do podvečerního závodu postoupila jako patnáctá časem 2:11,86. Baumrtová má v Barceloně na kontě šesté místo na stovce v českém rekordu 59,84 a deváté na sprinterské padesátce rovněž v národním maximu 28,20. Na nejdelší znakařské trati dnes zaostala za osobním i českým rekordem z loňska o 1,83 sekundy, mezi elitní šestnáctku se ale opět vešla.

Naopak Tomáši Plevkovi nestačil na postup ani český rekord 22,71 na kraulařské padesátce, neuspěl ani motýlkář Martin Zikmund na dvoustovce. Plevko vylepšil vlastní maximum z loňského roku o 12 setin a mezi 106 účastníky kraulařského sprintu obsadil 27. pozici, Zikmund skončil časem 54,63 na 38. místě.

Tenista Radek Štěpánek si čtvrtfinále turnaje ve Washingtonu nezahraje. Český daviscupový reprezentant vypadl v americkém hlavním městě ve 3. kole po porážce 6:4, 4:6 a 5:7 s Rusem Dmitrijem Tursunovem.

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková vypadly na ME v Klagenfurtu v osmifinále a skončí na děleném devátém místě.

Ve dvou předehrávkách 3. kola první fotbalové ligy budou ve hře pouze týmy, které v novém ročníku ještě nedokázaly zvítězit. Jihlava doma přivítá nováčka ze Znojma, které dosud uhrálo dvě remízy, další nováček Bohemians Praha 1905 se v nejvyšší soutěži představí poprvé od května 2010 na svém stadionu v Ďolíčku v souboji s Příbramí.

Fotbalisté Liberce v prvním utkání 3. předkola Evropské ligy porazili FC Curych 2:1, byť do 66. minuty prohrávali. O vítěznou branku Slovanu se v 81. minutě postaral Michael Rabušic, před ním si dal vlastní branku obránce švýcarského týmu Koch. Hosté vedli od páté minuty, kdy se z penalty prosadil Chiumienti. Odveta je na programu za týden v Curychu.

Fotbalisté Jablonce porazili v úvodním utkání 3. předkola Evropské ligy norský Strömsgodset 2:1. Vítěz Poháru České pošty ve svém prvním letošním vystoupení na evropské scéně vedl poté, co v sedmnácté minutě proměnil penaltu Karel Piták, hosté ještě do pauzy vyrovnali zásluhou vlastního gólu Víta Beneše. V první minutě nastavení ale rozhodl střídající Jan Vošahlík. Odveta se hraje za týden.

Český fotbalista Zdeněk Ondrášek rozhodl gólem o domácí výhře Tromsö 1:0 nad Differdange v úvodním zápase 3. předkola Evropské ligy. Čtyřiadvacetiletý útočník se prosadil čtvrthodiny před koncem a norskému týmu zajistil alespoň těsný náskok do odvety v Lucembursku. Ondrášek zaznamenal v letních předkolech EL už druhý zásah.

Dvě české dvojice postoupily do druhého kola play off mistrovství Evropy v plážovém volejbalu. V rakouském Klagenfurtu uspěly olympijské čtvrtfinalistky Kristýna Kolocová a Markéta Sluková i Martina Bonnerová s Barborou Hermannovou. Naopak pro Hanu Skalníkovou a Patricii Missottenovou šampionát po třetí porážce skončil, v celkovém pořadí jim patří 25. místo.

Golfistka Klára Spilková při své premiéře na British Open i na turnaji kategorie major neprojde cutem do finálových kol. Česká hráčka na hřišti v St. Andrews zahrála čtyři rány nad par, celkem má po dvou dnech skóre plus pět a za postupem zaostává právě o pět ran.

Kapitán českých basketbalistů Petr Benda zřejmě přijde o zářijové mistrovství Evropy. Důvodem je zranění šlachy z února, které ho trápilo na konci minulé sezony, stále se mu ho nepodařilo vyléčit a nedovoluje mu plnou zátěž. Trenér Pavel Budínský zatím neplánuje povolat za pivota z Nymburka náhradu. Kapitánskou funkci po Bendovi převezme Luboš Bartoň.

Čtvrté místo v prvním ročníku závodu solárních kol na trase Francie-Kazachstán, dlouhé přes 7500 kilometrů, obsadil český tým ve složení Karel Šebela a Jan Galla. Na internetu o tom informovali organizátoři akce, jejímž cílem je propagovat obnovitelné zdroje energie využitelné v dopravě.