Sport

Nizozemský motokrosař Jeffrey Herlings se stal v Lokti s předstihem mistrem světa ve třídě MX2. Teprve osmnáctiletý obhájce titulu vyhrál v české Grand Prix stejně jako vloni obě soutěžní jízdy a tři závody před koncem seriálu má v čele pořadí nedostižný náskok.

Dvacetiletý tenista Jiří Veselý vyhrál v Liberci už třetí letošní challenger. Ve finále porazil nasazenou jedničku Argentince Federika Delbonise po třísetové bitvě 6:7, 7:6, 6:4 a navázal na triumfy z dubna v tureckém Mersinu a z květnového challengeru rovněž na antuce v Ostravě.

Australan Samuel Spokes vyhrál cyklistický závod Vysočina, po čtyřech etapách měl náskok 20 sekund na Slováka Marka Čaneckého. Nejlepší z českých jezdců Tomáš Bucháček, předloňský vítěz závodu, skončil třetí se ztrátou 32 sekund na vítěze.

Tenista Radek Štěpánek je po dvou letech opět ve finále turnaje ve Washingtonu. Na rozdíl od roku 2011, kdy vybojoval zatím své poslední prvenství na okruhu ATP ve dvouhře, bude tentokrát usilovat o triumf v deblu. S americkým partnerem Mardym Fishem v semifinále vyřadili bulharsko-francouzskou dvojici Grigor Dimitrov, Michael Llodra, dnes je čeká závěrečný duel proti francouzsko-srbskému páru Julien Benneteau, Nenad Zimonjič.

Petra Chocová zaplavala na mistrovství světa v semifinále závodu na 50 metrů prsa český rekord 30,31 sekundy a postoupila do finále. Vlastní maximum zlepšila o plné čtyři desetiny a do nedělního boje o medaile prošla celkově pátým časem. V jejím semifinálovém závodě padl i světový rekord, Litevka Ruta Meilutyteová zlepšila maximum Rusky Julije Jefimovové z rozplaveb o tři desetiny na 29,48.

Český kajakář Josef Dostál se stal mistrem světa v kategorii do 23 let. Člen bronzového čtyřkajaku z olympiády v Londýně na šampionátu v Kanadě vyhrál kilometrový závod. Na téže trati se dařilo i juniorovi Tomáši Veselému, který vybojoval stříbro.

Debklanoisté Jonáš Kašpar a Marek Šindler se stali mistry Evropy mezi vodními slalomáři v kategorii do 23 let. Česká výprava si z kontinentálního šampionátu ve francouzském Bourg Saint Maurice odvezla v individuálních kategoriích celkem pět medailí.

Sokolov vyhrál ve druhé fotbalové lize i ve druhém kole. Západočeši porazili 2:1 Třinec, přestože na jeho stadionu hráli už od osmé minuty v oslabení. V neúplné tabulce jsou druzí o skóre za Českými Budějovicemi. Nováček Frýdek-Místek remizoval v Pardubicích 1:1, další nový tým ve Fotbalové národní lize Vltavín hrál bez branek s Mostem a zůstává bez vítězství i vstřelené branky. Totéž platí i o Zlínu po remíze 0:0 s Ústím nad Labem.

Po úvodní hladké výhře nad Portorikem české volejbalistky prohrály ve světové Grand Prix v Santo Domingu s mistryněmi Evropy Srbkami 0:3. Klíčový pro vývoj zápasu byl první set, v němž zvládl soupeř lépe vypjatou koncovku v poměru 28:26, další sady pak vyhrál 25:18 a 25:23.

Český útočník Austrie Vídeň Tomáš Jun přispěl v 3. kole rakouské ligy gólovou trefou k remíze 3:3 s Riedem. Bývalý hráč Sparty a tureckého Trabzonsporu skóroval poprvé v nové sezoně.

Roman Koudelka obsadil třetí místo v závodu Grand Prix skokanů na lyžích ve Wisle a postaral se o dosavadní nejlepší český výsledek v letošním letním seriálu.

Michal Navrátil ovládl 14. otevřené mistrovství České republiky ve skocích do vody z extrémní výšky, které po pátečním tréninku vyvrcholilo v zatopeném žulovém lomu v Hřiměždicích na Příbramsku. Nejlepší český skokan zvítězil v soutěži z šestnáctimetrové věže těsně před Rusem Iljou Šurovem, který pro změnu vyhrál skoky z dvanáctimetrové výšky. Z pětimetrové houpačky podle poroty nejlépe zaskákal tuzemský závodník Michal Boltnar.

Český reprezentační záložník Jaroslav Plašil nedosáhl s fotbalisty Girondins Bordeaux na francouzský Superpohár. Sedmý tým minulého ligového ročníku a vítěz poháru v souboji o trofej podlehl mistrovi ligy Paris St. Germain 1:2. Rozhodující branku zápasu vstřelil ve čtvrté minutě nastavení Brazilec Alex. Krátce předtím vystřídal Plašila na hřišti Jussie.