Sport:

Jakub Kornfeil odstartuje do Grand Prix České republiky, závodu mistrovství světa silničních motocyklů, ze čtvrté řady. V kvalifikaci kategorie Moto3 obsadil v Brně dvanácté místo a zopakoval tak výsledky z pátečních tréninků. Nejrychlejší čas na Masarykově okruhu zajel Španěl Alex Rins, za nímž Kornfeil zaostal o 1,512 sekundy. Z českého souboje v královské třídě MotoGP vyšel podruhé v sezoně vítězně Lukáš Pešek, který si v kvalifikaci dokázal vylepšit své dosavadní maximum na Masarykově okruhu a obsadil dvacáté místo. Karel Abraham, jehož výkony limituje poraněné rameno, skončil třiadvacátý, což je jeho nejhorší letošní výsledek. Kvalifikaci MotoGP nečekaně ovládl Brit Cal Crutchlow, druhý byl Španěl Álvaro Bautista a až třetí lídr MS Marc Márquez.

Soupeřkou Petry Kvitové ve finále tenisového turnaje v New Havenu bude Rumunka Simona Halepová. Česká jednička a světová devítka se utká s 23. hráčkou žebříčku WTA, která letos na okruhu vybojovala už tři tituly, poprvé.

Andrea Hlaváčková ani Jan Henych nepostoupili z kvalifikace do hlavní soutěže tenisového US Open. Na posledním grandslamu sezony v New Yorku, který začne v pondělí, tak bude mít český tenis ve dvouhře deset zástupců - čtyři muže včetně pětky Tomáše Berdycha a šest žen v čele se sedmou nasazenou Petrou Kvitovou.

Kanoistka Kateřina Hošková byla druhá ve finále Světového poháru ve vodním slalomu v Bratislavě a stejné místo obsadila úřadující mistryně světa také v konečném hodnocení seriálu. Další Češi se na stupně vítězů nedostali.

Čestmíru Kožíškovi těsně unikly druhé stupně vítězů v závodu letní Grand Prix skokanů na lyžích v Hakubě. K pátečnímu třetímu místu přidal čtvrté a v průběžném pořadí se posunul na 14. pozici těsně před Romana Koudelku, který v Japonsku nestartoval.

Na turnaji World Tour ve stolním tenisu v Olomouci zůstal po dvou kolech hlavní soutěže ve hře už jen Pavel Širůček. Z prvního kola prošly ještě Hana Matelová a čtvrtá nasazená Iveta Vacenovská, ta ale poté v boji o postup do osmifinále podlehla Japonce Šiho Onové, i když už nad ní vedla 3:2 na sety a 5:0.

Fotbalisté pražské Sparty porazili v předehrávce 6. kola první ligy Příbram jasně 4:0. Letenští tak udrželi v této sezoně nejvyšší soutěže neporazitelnost a minimálně do soboty se osamostatnili v čele tabulky s tříbodovým náskokem před Plzní. Západočeši mohou zareagovat v utkání na Slovácku. Sparta vedla po Hušbauerově trefě, v druhé půli zvýšil Lafata a v závěru dal dva góly střídající Bednář.

Čeští volejbalisté zvítězili v přípravě na evropský šampionát nad úřadujícími mistry kontinentu ze Srbska 3:0. Svěřenci trenéra Stewarta Bernarda tak favorizovanému soupeři ve Svitavách oplatili čtvrteční pětisetovou porážku, naposledy se oba týmy utkají v sobotu v Hradci Králové.

Čeští basketbalisté v přípravě na mistrovství Evropy obsadili třetí místo na turnaji ve Vilniusu. Po úvodní těsné výhře nad Ruskem podlehli Finsku a v pátek nestačili ani na domácí Litvu. Ta předvedla především velmi dobrou obranu a vyhrála 69:55.

Fotbalisté pražské Dukly v předehrávce 6. kola první ligy na svém hřišti přišli v předposlední minutě o výhru nad Mladou Boleslaví a remizovali 1:1. Domácí vedli od 57. minuty po trefě Španěla Romery, bod zařídil Středočechům Nešpor. Dukla prodloužila čekání na výhru na čtyři zápasy.

Český jachtařský tým ICZ získal na evropském šampionátu lodní třídy Melges 24 stříbrné medaile. Posádka ve složení Zdeněk Jirkovec, Martin Rozsypal, Pavel a Ondřej Bobkovi a Martin Trčka nestačila v nizozemském Medembliku jen na Švýcary vedené zkušeným kormidelníkem Flaviem Favinim.

Čeští pozemní hokejisté prohráli na mistrovství Evropy v Belgii i své čtvrté utkání. Dalšímu nováčkovi elitní skupiny Polsku podlehli 1:4 a zůstávají na poslední příčce v tabulce o 5.-8. místo.

Autor: Jan Charvát