Sport:

Český fotbalista Libor Kozák první brankou v dresu Aston Villy rozhodl o vítězství 1:0 na hřišti Norwiche v 5. kole anglické ligy. Reprezentační útočník se prosadil dvě minuty poté, co na hřišti vystřídal zraněného Christiana Bentekeho a v ligovém zápase vstřelil branku po téměř roce a půl.

Fotbalisté Hradce Králové se poprvé v sezoně dostali do čela druhé ligy. Východočeši v 9. kole zvítězili na hřišti dosud prvního Ústí nad Labem 2:0 a vedou Fotbalovou národní ligu o dva body před dnešním soupeřem.

Třetí místo vybojoval Antonín Hájek na Grand Prix v Almaty a jako čtvrtý český skokan na lyžích se v tomto ročníku letního seriálu prosadil na stupně vítězů. V Kazachstánu nestačil jen na Nora Anderse Bardala a Slovince Jerneje Damjana.

I když hokejisté Slovanu Bratislava získali v úvodních šesti zápasech KHL jen dva body a jsou nejhorším týmem soutěže, český kouč Rostislav Čada má nadále důvěru vedení klubu. "Bylo by krátkozraké, kdybychom člověka, s kterým jsme podepsali smlouvu na pět let a je v oboru odborníkem, najednou hodili přes palubu," řekl generální manažer Slovanu Maroš Krajči slovenskému deníku Šport.

Úřadující mistři z Plzně poprvé v novém ročníku hokejové extraligy prohráli. Na ledě pražské Sparty se sice ve 12. minutě dostali do vedení, Sparta ale dokázala zápas otočit. Jednou brankou přispěl k výhře 3:1 Petr Ton, který se tak stal s 255. góly nejlepším střelcem v historii pražského klubu.

Fotbalisté Sparty Praha porazili v předehrávce 9. kola první ligy Slovácko 4:1 a v čele tabulky si minimálně do soboty vytvořili pětibodový náskok na mistrovskou Plzeň. Letenští zdolali tým z Uherského Hradiště podvanácté za sebou. Do vedení poslali domácí tým v úvodní čtvrthodině Hušbauer a Krejčí, po přestávce snížil Kerbr, ale v závěru přidali další zásahy Brabec a střídající Bednář.

Český hokejový útočník Ondřej Palát pomohl jednou brankou k výhře Tampy Bay v přípravném utkání na nový ročník NHL na ledě St. Louis 4:3. Trefil se také Tomáš Hertl za San Jose, ale porážce 2:3 v prodloužení s Anaheimem nezabránil. Brankář Michal Neuvirth odchytal za Washington první polovinu utkání s Chicagem a za stavu 2:3 jej vystřídal David Leggio. Capitals nakonec podlehli letošnímu vítězi Stanleyova poháru 4:5 po samostatných nájezdech.

Hokejový útočník Jan Kovář vstřelil v dresu Magnitogorsku dva góly a sehrál své nejvydařenější utkání v KHL. Metallurg díky brankovému příspěvku bývalé opory Plzně porazil 4:1 nováčka soutěže Vladivostok.

Čeští volejbalisté začali mistrovství Evropy porážkou. V polské Gdyni nestačili na Bulhary a se čtvrtým týmem z olympijských her v Londýně prohráli 1:3 po setech 15:25, 18:25, 25:22 a 21:25. Český výběr nizozemského trenéra Stewarta Bernarda vedl v úvodu utkání 4:2, ale kromě třetího setu pak na palubovce za soupeřem zaostával. Nefungovala mu ideálně přihrávka ani útok a hráči se jen těžko prosazovali přes bulharské bloky.

Ambiciózní Třinec získal ve třetím kole hokejové extraligy první body v novém ročníku, když doma přehrál Zlín 3:0. V repríze loňského semifinále padly všechny branky do 31. minuty a postupně se o ně postarali Martin Adamský, Marek Růžička a Josef Hrabal. Brankář Ocelářů Šimon Hrubec si připsal první čisté konto sezony.

Hokejisté Litvínova porazili ve třetím kole extraligy Liberec 3:2 po samostatných nájezdech a poprvé v sezoně se tak radují z výhry. Zápas rozhodl Robin Hanzl, který se v nájezdech jako jediný prosadil. Hostující Tygři vstoupili do utkání lépe a již ve čtvrté minutě se zásluhou chybné rozehrávky Pavlíka dostal do šance Pospíšil a s přehledem poslal puk nad Francouzovu lapačku.

Hokejisté pražské Slavie porazili ve třetím kole extraligy Pardubice 2:1 po samostatných nájezdech a jsou tak jediným neporaženým týmem soutěže. I díky rozhodující trefě Jaroslava Bednáře se Slavia posunula do čela extraligy.

Hokejisté Hradce Králové vyhráli ve 3. kole extraligy na ledě Karlových Varů 3:0 a podruhé za sebou naplno bodovali. Západočeši naopak na výhru v normální hrací době stále čekají a klesli na poslední místo tabulky. Brankář Pavel Kantor udržel poprvé v sezoně čisté konto.

České házenkářky prohrály i druhý přípravný zápas s Norkami během tří dnů. Po středeční těsné porážce o jednu branku ve Zlíně v Olomouci podlehly úřadujícím olympijským vítězkám a mistryním světa 22:25.

Vedoucí muž průběžného pořadí mistrovství republiky ve sprintrallye Miroslav Jakeš vyhrál Rallye Jeseníky a připsal si první vítězství v sezoně. V lepší situaci z hlediska celkového pořadí je však před poslední soutěží Roman Odložilík s fabií, jenž skončil druhý a stejné místo mu patří i průběžně.

Hned první kolo ligy basketbalistek přineslo velké překvapení, o které se postarala Slovanka vítězstvím nad IMOSem Brno 73:61. České vicemistryně sice daly první koš zápasu, ale mladoboleslavský celek trojkou kapitánky Uhrové stav ihned otočil a pak už celý zápas na favoritem vedl.

Autor: Jan Charvát