Sport

Radek Štěpánek se s antukovým grandslamem Roland Garros rozloučil v třetím kole. Český tenista za necelé dvě hodiny prohrál 3:6, 2:6 a 5:7 s Lotyšem Ernestsem Gulbisem, který mu nastřílel devatenáct es. Z Paříže, kde hrál třetí kolo poprvé od roku 2009, se Štěpánek přesune do Prostějova a příští týden tam bude obhajovat titul na challengeru Czech Open. O osmifinále bude v Paříži hrát ještě Tomáš Berdych. Šestý hráč světa vyzve v třetím kole Španěla Roberta Bautistu, s kterým má bilanci 1:2 na zápasy.

Čtyři české posádky postoupily na veslařském mistrovství Evropy z úvodních rozjížděk přímo do sobotních semifinálových bojů. Do semifinále podle očekávání prošli z prvních míst skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková, kteří na kontinentálním šampionátu obhajují zlaté medaile. Synek ve svém premiérovém startu v sezoně porazil i dvojnásobného olympijského vítěze Olafa Tufteho z Norska. Mezi nejlepší dvanáctku postoupila i dvojka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč a dvojskif lehkých vah Daniela Nacházelová, Ricky Nencini.

Český motocyklový závodník Karel Abraham zajel v tréninku na Velkou cenu Itálie mezi jezdci v královské kubatuře MotoGP sedmnáctý čas. Za vítězným Španělem Marcem Márquezem zaostal o 2,323 vteřiny. V kategorii Moto3 uzavřel Jakub Kornfeil první dvacítku jezdců, o dvě příčky za ním se umístil v pětatřicetičlenném poli závodníků nováček v seriálu mistrovství světa Karel Hanika. Nejlepší výkon předvedl Márquezův mladší bratr Álex.

Basketbalový reprezentant Jiří Welsch bude dál hrát za Nymburk, s vedením jedenáctinásobných mistrů republiky podepsal novou dvouletou smlouvu. Bývalý hráč NBA působí ve středočeském klubu od roku 2012 a získal s ním dva tituly. Welsch se jako druhý Čech po Jiřím Zídkovi dokázal prosadit do NBA, v elitní zámořské lize odehrál včetně play off přes 250 zápasů. Po návratu do Evropy hrál čtyři sezony za Málagu, poté působil v Estudiantes Madrid a Charleroi.

Kariéra skokana na lyžích Jakuba Jandy nekončí. Bývalý vítěz Turné čtyř můstků a král Světového poháru sice před uplynulou olympijskou sezonou vyhlásil, že bude jeho poslední, ale nyní se rozhodl ještě pokračovat. K prodloužení Jandu motivoval Japonec Noriaki Kasai, který v 41 letech získal dvě medaile na olympiádě v Soči a vyhrál závod Světového poháru. Impulzem pro Jandu přehodnotit rozhodnutí byl i rozhovor s Finem Jannem Ahonenem, s kterým společně vyhráli Turné čtyř můstků v roce 2006.