Sport

Tenistka Petra Kvitová získala patnáctý titul v kariéře a před grandslamovým Australian Open si zvedla sebevědomí. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu ve finále turnaje v Sydney zvládla český duel, Karolínu Plíškovou porazila po boji dvakrát 7:6 a v žebříčku dvouhry se posune na třetí místo.

Tenista Jiří Veselý si poprvé v kariéře na okruhu ATP zahraje o titul. Jednadvacetiletý český hráč dnes v semifinále v Aucklandu porazil čtvrtého nasazeného Jihoafričana Kevina Andersona 6:4, 7:6 a jeho finálovým soupeřem bude 44. hráč světa Adrian Mannarino z Francie. Díky postupu do finále se 63. hráč světa Veselý posune poprvé v kariéře do světové padesátky.

Aleš Loprais sice dokázal ve čtvrteční 11. etape Rallye Dakar snížit odstup od třetího místa, k posunu na medailové pozice v závěru legendární soutěže by mu ale zřejmě pomohly už jen výraznější problémy Andreje Karginova z Ruska. Do sobotního cíle totiž na startující čeká necelých 400 měřených kilometrů. Loprais přiznal, že čtvrtek se snažil hlavně bez problémů přežít. Kamiony totiž startovaly společně s automobily, trať tak byla hodně prašná. V rychlé čtvrteční etapě s minimálními rozdíly Loprais dojel sedmý a předčil jej i Martin Kolomý, jenž by šestý.

Roman Koudelka obsadil ve zkráceném závodu Světového poháru skokanů na lyžích ve Wisle 12. místo, druhé kolo neumožnil silný vítr. Vyhrál rakouský vítěz Turné čtyř můstků Stefan Kraft a je novým lídrem pohárového seriálu. V měnícím se větru v kvalifikaci neuspěli Antonín Hájek a Jan Matura, Lukáš Hlava do závodu postoupil a obsadil v něm 48. místo.

Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková skončila na mistrovství světa šestá a očekávanou medaili nezískala. Vyhrála čtvrteční kvalifikaci a i čtvrtfinále zvládla jistě a bez problémů. Možnost bojovat o stupně vítězů ztratila po pádu bez cizího zavinění v semifinále. Zlatou medaili získala už počtvrté Lindsey Jacobellisová z USA. Mužům v Kreischbergu kraloval italský snowboardista Luca Matteotti.

Ondřej Bank skončil osmý v superkombinaci na Světovém poháru ve Wengenu. Tuto pozici držel už po dopoledním sjezdu, který byl kvůli větru zkrácen, a ve slalomu se mu nepodařilo vyšplhat pořadím výš. Z vítězství se radoval domácí Švýcar Carlo Janka.

Biatlonistka Vítková skončila osmá ve sprintu Světového poháru v Ruhpoldingu, Landová nejlépe v kariéře desátá. Poprvé vyhrála Norka Hornová.

Odvážní otužilci se mohou přihlásit na závod v kryathlonu, který se uskuteční 1. února v Praze - Velké Chuchli. Součástí této kombinace tří disciplín, která je inspirovaná triatlonem, bude zimní plavání v ledové Vltavě, běh a běh na lyžích. ČTK to sdělil zástupce pořadatelů Richard Machálek. "V plavecké části jsou zakázány neopreny, což ze závodu dělá opravdovou výzvu," poznamenal. Podle otužilosti a odvahy si mohou závodníci vybrat, zda v řece uplavou 250 nebo jen 25 metrů. Délka tratí v dalších částech je pro obě kategorie totožná, 2,5 kilometru běhu a pět kilometrů běhu na lyžích. Pro běžky se využije uměle zasněžovaný okruh, který vyrostl na chuchelském dostihovém závodišti.