Stát zdravotnictví pomůže, mzda lékařů má vzrůst o osm procent

Stát zdravotnictví finančně pomůže, na druhé straně by se ale mělo začít šetřit, například ve výdajích na léky a přístroje. Lékařům a dalším zdravotníkům v nemocnicích by měly od 1. září vzrůst platy, a to o osm procent. U lékařů by to mělo být z 37.000 zhruba na 40.000 korun. Dohodli se na tom v pátek zástupci vlády, pojišťoven, lékařů a nemocnic.

Premiér Jiří Paroubek po jednání řekl, že lidé se také zřejmě dozvědí, jak je která nemocnice a ordinace úspěšná v léčbě. Podle prezidenta České lékařské komory Davida Ratha jde o "racionální kompromis", který prospěje všem. Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová je s výsledky jednání vcelku spokojena. "Já doufám, že to již bylo jednání gruntovní a závěrečné a že konečně k určité dohodě došlo," řekla. Naznačila ale, že pojišťovny s výsledky zřejmě spokojeny nebudou. "Tím jsem chtěla říci, že nelze vyloučit ještě některé úpravy," prohlásila.

Stát jednak odkoupí pohledávky Všeobecné zdravotní pojišťovny ve výši 3,8 miliardy korun, které zůstaly po zkrachovalých státních podnicích. Kromě toho bude státní rozpočet od příštího roku víc platit za státní pojištěnce, tedy děti, důchodce a nezaměstnané. Mělo by to přinést dalších 2,3 miliardy korun ročně. Emmerová naznačila, že částka by se mohla vyšplhat až na 4,6 miliardy korun.

Podle mluvčího Koalice soukromých lékařů Jana Jelínka dohoda zahrnuje krátkodobá opatření, která zajistí "přežití" jen na půl roku až rok. "Neřeší to dlouhodobé problémy," řekl. "Myslím si, že by bylo úplně nejlepší, kdyby se podařilo zkoncipovat úplně nový zákon, který by lépe řídil financování péče," podotkla Emmerová.