Stehlíková chce odchod Romů do Kanady řešit ve vládní radě

Ministryně pro národnostní menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková (SZ) se pokusila zmírnit pobouření, které mezi Romy údajně vyvolali členové vlády kritikou zdůvodňování žádostí o azyl v Kanadě. Příčinou zvýšení počtu romských žadatelů je například podle premiéra Mirka Topolánka spíše jejich ekonomická situace než porušování lidských práv. Podle ministryně, která chce věc řešit v Radě vlády pro záležitosti romské komunity, se kritika netýkala celé romské populace.

"Vyjádření ke konkrétním jedincům a rodinám žadatelů o azyl se v žádném případě netýká romského etnika jako celku," uvedla ve svém sobotním prohlášení Stehlíková. Ministryně podotkla, že její kritika zneužití institutu azylu se týká kteréhokoli českého občana, "který by na cestě za zlepšením životní úrovně čerpal sociální pomoc určenou uprchlíkům a pronásledovaným osobám". Uznala, že v oblasti odstraňování diskriminace kvůli etnickému původu je ještě mnoho práce. Zopakovala ale své přesvědčení, že v Česku nejsou Romové či kterékoli jiné skupiny obyvatelstva ze strany státu perzekvováni, a tudíž není důvod k masovým žádostem o azyl v jiné zemi.

S výkonným tajemníkem Grémia romských regionálních představitelů Ladislavem Bílým se ministryně dohodla na tom, že se problematikou zvýšení počtu romských žadatelů o azyl v Kanadě bude zabývat vládní rada pro romskou komunitu na zasedání 12. září. Bílý se má jednání zúčastnit jako host. Stehlíková má spolu s ministrem vnitra Ivanem Langrem (ODS) od kabinetu za úkol jednat o vzniklé situaci s kanadskými úřady. Pokud by znovu hrozilo zavedení kanadských víz, má Langer vypracovat materiál s návrhem, jak by se tomu dalo čelit.

Autor: Peter Gabaľ