Stehlíková: Vláda představí koncepci romské politiky v červnu

Koncepci romské politiky představí vláda v červnu. V polovině roku má také začít naplno fungovat při úřadu vlády agentura, která pomůže obcím řešit integraci Romů. Od září mohou obce čerpat na tyto programy evropské peníze. V Otázkách Václava Moravce v České televizi to řekla ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková (Strana zelených).

Podle sociologa Ivana Gabala je to ale pozdě, vláda by měla zveřejnit koncepci dříve a dříve by měla začít fungovat i agentura. "Stojíme připraveni na bitvu a nemáme bitevní plán," řekl. Podle Gabala by měl vzniknout tým, který připraví "implementační strategii, včetně odpovědností institucí a peněz, a rozjede to". Stehlíková uvedla, že agentura už funguje, zatím jako monitorovací centrum. Odmítla informace, že by ve vládě vznikalo více koncepcí. "Koncepce je jedna, hlavním nástrojem je vytvoření agentury, která pomůže integraci Romů, začleňování lidí z vyloučených lokalit do pracovního života, aby stoupala jejich vzdělanost," řekla.

Agentura bude podle Stehlíkové "šít na míru" obci, která o to bude mít zájem, komplexní projekt: bude řešit vzdělanost, zaměstnanost a bydlení sociálně vyloučených obyvatel. Ve školách budou asistenti a přípravné třídy. Rekvalifikace Romů bude cílená na pracovní místa, která v regionu jsou. Bydlení bude vycházet z možností obce, aby nevznikala nová ghetta a nerozrůstala se dosavadní, popsala záměr ministryně.