Štěpánkův bojovný výkon zachránil Čechy ve Světové skupině DC

Čeští tenisté budou i příští rok hrát Světovou skupinu Davisova poháru. K záchraně jim pomohl úspěch v baráži se Švýcarskem, které na domácí půdě porazili 3:2. Třetí bod v pražské Sazka Areně v neděli po heroickém výkonu získal Radek Štěpánek, který v rozhodující dvouhře porazil 7:6, 6:3 a 7:6 Stanislase Wawrinku, i když zápas dohrával zraněný.

Švýcarský tenista vstoupil do zápasu výborně, především při vlastním servisu se mu dařilo držet Štěpánka na základní čáře a v delších výměnách nechyboval. Za stavu 6:5 měl dokonce setbol, ale return ze druhého Štěpánkova podání poslal pouze do sítě. Vyrovnanou sadu tak rozhodovala zkrácená hra. V ní se český tenista vyvaroval chyb od základní čáry, naopak Wawrinka zahrál několik těsných autů. Osmadvacetiletému domácímu hráči navíc vycházel servis, po němž se tlačil k síti, a tie-break vyhrál 7:3. Štěpánek se už dostal do tempa a ve druhé sadě byl jasným králem na kurtu. Díky vynikajícímu returnu těžkého podání přímo na základní čáru se dostal do vedení 3:1. Další brejk už mu sice jeho převaha nevynesla, ale při svém podání nepřipustil ani jeden brejkbol a vyhrál bez větších problémů 6:3. V úvodu třetí sady český tenista na chvíli ztratil koncentraci a dvěma voleji do pásky za sebou pustil Švýcara do vedení 2:0. Rychle srovnal na 3:3 a zdálo se, že má znovu zápas plně v rukou, ale v osmé hře přišel kritický okamžik. Za stavu 40:30 se Štěpánek při podání zranil a okamžitě po shodě si vyžádal ošetření. S bolestivou grimasou, tejpem nad levým kolenem a viditelně omezeným pohybem zvládl ještě game získat ve svůj prospěch. V dalším průběhu se snažil rychle ukončovat výměny, což se mu při vlastním servisu díky volejům dařilo výborně. Při podání soupeře však byl bezmocný a musel rozhodovat tie-break. Wawrinka nedokázal Štěpánka rozběhat a dělal chyby. Český tenista podal heroický výkon i od základní čáry a za stavu 6:4 díky skvělému servisu přinutil soupeře returnovat do autu a proměnil hned první mečbol.

Štěpánek při svém návratu do týmu po třech letech vyhrál v Davis Cupu teprve druhou dvouhru, ale jeho bojovný výkon znamenal vítězství nad týmem, který měl ve svém středu světovou jedničku Rogera Federera. Štěpánek se za to dočkal ovací vestoje, v návalu štěstí políbil povrch dvorce taraflex, týmoví kolegové ho vyhazovali do vzduchu a na závěr ho čekala sprcha šampaňským.

Před závěrečným zápasem nejlepší hráč světa Roger Federer porazil Tomáše Berdycha 7:6, 7:6 a 6:3 a srovnal stav pražského utkání na 2:2. Berdych prohrál 0:3 na sety, ačkoliv si v první a druhé sadě vytvořil celkem šest setbolů. Domácí desátý hráč světa začal ve velkém stylu. V úvodu zápasu se mu dařilo, na co sáhl, a diktoval tempo hry. Federer zpočátku dělal nezvykle mnoho chyb a také díky tomu se českému tenistovi hned ve třetí hře podařilo získat jeho servis. Za stavu 5:3 měl pak Berdych při podání soupeře setbol, ale Federer tradičně vytáhl skvělý servis. Hned v následujícím gamu navíc sebral domácímu hráči podání a vyrovnal na 5:5. Nejlepší tenista světa se už dostal do tempa, ale Berdych za ním nijak nezaostával. Set se nakonec rozhodoval v tie-braku, v němž sice český hráč vedl 3:0, ale pak udělal více chyb včetně dvojchyby a ztratil ho v poměru 5:7. Tenis světové extratřídy předváděli oba hráči i ve druhé sadě, v jejímž průběhu si Berdych nechal ošetřit bederní část zad. Na jeho výkonu však možné zdravotní problémy nebyly nijak znát, v průběhu setu měl opět mírně navrch, ale nedokázal to dotáhnout do vítězného konce. Za stavu 5:4 nevyužil při Federerově podání dva setboly a znovu se rozhodovalo ve zkrácené hře. V ní si Berdych vypracoval další tři setboly, z toho jeden při vlastním servisu, ale znovu neuspěl. Federer nakonec využil svůj čtvrtý setbol a po výhře 12:10 se dostal do vedení 2:0 na sety. Třetí sada byla vyrovnaná až do stavu 3:4 a oba tenisté si drželi podání. Pak Federer využil vůbec první brejkbol, k němuž se v této sadě dostal, a bylo prakticky rozhodnuto. Vzápětí při svém podání ukončil zápas, když hned první mečbol proměnil esem.