Stovky Ukrajinců přišly v Praze podpořit opozičního kandidáta

Stovky lidí přišly v neděli k soše svatého Václava na pražském Václavském náměstí vyjádřit podporu opozičnímu kandidátovi na ukrajinského prezidenta Viktoru Juščenkovi. Ukrajinci se podobně jako krajané v jejich vlasti přidali k "pomerančové revoluci". Téměř všichni byli stylově vyzdobeni doplňky v oranžové barvě; měli oranžové šály, reflexní vesty, praporky, balónky nebo alespoň květiny či stužky.

Pod vlajícími ukrajinskými modro-žlutými vlajkami a oranžovými transparenty pronesla řada řečníků projevy v ukrajinštině, češtině i angličtině. Odsuzovali v nich zfalšování prezidentských voleb, v nichž Juščenko kandidoval a údajně prohrál. "Juščenko," skandovali demonstranti všech věkových kategorií jméno svého favorita. "Ukrajina není Rusko" a "Hanba Putinovi", znělo rovněž náměstím.

Ukrajinské demonstranty přišli podpořit také příslušníci běloruské menšiny v Česku i někteří čeští politici. Nedávno zvolený senátor Jaromír Štětina demonstrantům řekl, že by Česko mělo ukrajinské demokraty podpořit. Obává se totiž, že by v případě prohry demokratických sil na Ukrajině republiku mohl ohrozit "nebezpečný autokratický režim".