Strana SNK-ED navrhla pozastavit činnost ČSSD

Strana SNK-Evropští demokraté (SNK-ED) v pátek podala úřadu vlády návrh na pozastavení činnosti ČSSD. Novinářům to řekla předsedkyně strany Jana Hybášková. Podle SNK-ED sociální demokraté porušili zadržováním příspěvků za zvolené zastupitele strany v pražských obecních volbách z roku 2002 svobodnou politickou soutěž.

O návrhu na pozastavení činnosti ČSSD musí vláda rozhodnout do 30 dnů, nevyhoví-li mu, přechází právo na prezidenta republiky, uvedli Evropští demokraté. Podle místopředsedy SNK-ED Stanislava Polčáka má každý občan právo stěžovat si na úřadu vlády na cokoli. "Když to dává politická strana, tak je to daleko vážnější," řekl ČTK. V případě, že by ČSSD byla pozastavena činnost a její představitelé by to nerespektovali, přichází podle Polčáka v úvahu v další fázi její rozpuštění.

Mluvčí ministerstva vnitra Radka Kovářová ČTK řekla, že návrhy na zrušení strany nebo pozastavení její činnosti se obecně podávají na ministerstvo vnitra. Úřad žádost posoudí a, pokud je řádně odůvodněna, postoupí ji vládě, která jako jediný orgán může podat návrh Nejvyššímu správnímu soudu. "Ministerstvo vnitra zatím žádný návrh neobdrželo," uvedla Kovářová.

V době od vyhlášení voleb do deseti dnů po jejich skončení ale takové žádosti nemůže projednávat vláda ani soudy. Toto ustanovení zákona má zabránit narušení průběhu voleb. Protože v červenci prezident Václav Klaus vyhlásil termín senátních a komunálních voleb, vnitro by se podle Kovářové případným návrhem ani nezabývalo. Polčák ale řekl, že toto ustanovení se nevztahuje na případy, kdy návrh na pozastavení činnosti je odůvodněn snahou napadené strany udržet si moc omezováním dalších politických subjektů. "Ano, tato výjimka existuje. Obecná praxe však bývá taková, že soudy vyčkají na ukončení voleb," řekla Kovářová. Upozornila na to, že samozřejmě nepředjímá rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Důkazem nesprávného postupu ČSSD je podle Hybáškové to, že úředníci ministerstva financí pro letošní březnové jednání vlády navrhli vyplacení příspěvku za zvolené zastupitele, na něž si SNK-ED činili nárok. Odmítnutí ministra financí Bohuslava Sobotky příspěvek vyplatit však podle ní znamená to, že jednal jako vysoký představitel ČSSD, a ne jako ministr. "Na webových stránkách ministerstva financí dodnes jasně visí návrh podání vlády České republiky z 15. března, který jasně říká vyplatit," řekla novinářům Hybášková. Zároveň Sobotku vyzvala, aby zdůvodnil, proč tento názor svých úředníků nerespektoval. Podle zástupců strany je rozhodnutí Sobotky politicky motivováno, v několika pražských obvodech totiž dokázala strana SNK-ED sociální demokracii porazit.

Zástupci SNK-ED již dříve kvůli příspěvkům podali na Sobotku trestní oznámení. Policie zjišťuje, zda se nedopustil zneužití pravomoci veřejného činitele. K výslechu se má ministr dostavit koncem srpna. Ministerstvo financí ale trvá na tom, že státní příspěvek za zastupitele nemůže vyplatit, neboť to neumožňuje zákon o politických stranách. Sobotka již dříve uvedl, že respektuje stanovisko ministerstva vnitra, od něhož se nemůže odchýlit, a stanovisko rozkladové komise, která je na něm zcela nezávislá.

Nejvyšší správní soud v květnu zamítl kasační stížnost ministerstva a potvrdil rozhodnutí Městského soudu v Praze, podle kterého bylo negativní stanovisko k vyplacení příspěvků neúplné a nepřesvědčivé. Ministerský výklad práva je sice podle správního soudu možný, porušuje ale ústavní principy stranické plurality. Polčák připomněl, že vyplacení příspěvků podpořil také ombudsman Otakar Motejl.

Strana SNK-ED je nástupnickou organizací sdružení Demokraté Jana Kasla, které v komunálních volbách v Praze v roce 2002 získalo 15 mandátů. Ministerstvo odmítlo vyplatit Kaslově kandidátce příspěvek za mandáty proto, že se voleb zúčastnila jako "sdružení politické strany a nezávislých kandidátů". Podle oficiálního stanoviska ministerstva mají nárok na příspěvek jen strany a hnutí, které buď podaly samostatnou kandidátku, nebo navrhly své kandidáty prostřednictvím koalice. SNK-ED jako náhradu požaduje zhruba 15 milionů korun.

Autor: Peter Gabaľ