Středoevropští prezidenti pro pokračování procesu rozšíření EU

Pro další pokračování procesu rozšíření Evropské unie se vyslovili prezidenti středoevropských zemí, kteří se ve čtvrtek sešli k rozhovorům v rumunském černomořském letovisku Mamaia. Česko na summitu zastupuje prezident Václav Klaus.

"Nedávné přijetí pěti států tohoto seskupeni do Evropské unie je změnou pro tyto státy, změnou pro Evropu a hlavně je to signál pro další země, které stojí v řadě a chtějí slyšet ujištění, že na ně nezapomínáme, že se neuzavíráme, že se s nimi počítá," řekl Klaus českým novinářům po prvním diskusním fóru.

Podle jeho názoru je signál, který byl dnes vyslán, jasný. "Bulharsko, Rumunsko a Chorvatsko jsou další v řadě, to dnes každý zdůrazňoval," tvrdí Klaus. Evropská unie počítá s dalším rozšířením v roce 2007. Mluví se zejména o přijetí Rumunska a Bulharska a zvažuje se také Chorvatsko.

"My už jsme v unii. Nyní je naší povinností pomoci ostatním, aby se také oni dostali dovnitř," řekl českým novinářům slovenský prezident Rudolf Schuster. Uvedl, ze okolí Černého moře, Balkán a také Ukrajina jsou velmi zajímavé a že je zapotřebí s nimi spolupracovat.

První schůzka prezidentů států střední Evropy, jejímž duchovním otcem je bývalý český prezident Václav Havel, se konala v dubnu 1994 v Litomyšli. Původní úzký okruh účastníků se postupně rozrostl na dnešních 17. Poslední summit se konal loni v Salzburgu. Od té doby se pět z účastnických států stalo členem Evropské unie - kromě Česka také Polsko, Slovensko, Slovinsko a Maďarsko.