Střelba v ostravské nemocnici: Šest mrtvých, tři zranění. Pachatel spáchal sebevraždu

V ostravské fakultní nemocnici v úterý ráno útočník postřelil devět pacientů, šest z nich zemřelo. Oběťmi jsou pacienti traumatologické ambulance z nemocniční polikliniky, nejsou mezi nimi děti. Pachatel, který byl několik hodin na útěku, pak spáchal sebevraždu. Střelil se do hlavy ještě před zásahem policie. Šlo o dvaačtyřicetiletého muže z Opavska, zbraň nedržel legálně. Policie pachatele dopadla v Děhylově na Opavsku, akce se účastnilo několik stovek policistů.

"Dopadli jsme pachatele střelby. 42letý muž se před zásahem policie střelil do hlavy, je mrtev. Děkujeme veřejnosti za součinnost a pomoc při pátrání," uvedla policie. Nedlouho předtím informovala, že zná jméno pachatele. Zveřejnila fotografii podezřelého, značku a SPZ vozidla, v němž se muž pohyboval. Ministr vnitra Jan Hamáček dodal, že pachatel nezemřel ihned, zraněním podlehl po půlhodinové resuscitaci. Ministr ocenil práci policistů, pracovali podle něj excelentně. Na místě tragedie byli za tři minuty a střelce našli za tři hodiny.

Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant Českému rozhlasu řekl, že v nemocnici zabíjel takzvaný tichý střelec. Bez varování začal střílet na poliklinice nemocnice v čekárně traumatologické ambulance mezi 07:00 až 07:30. Podle ředitele střelec v čekárně údajně vstal a začal střílet. Mířil na hlavy a krky obětí, postřelil celkem devět lidí, šest jich zemřelo. Další tři byli zraněni, dva těžce a jeden lehce. Ředitel ostravské nemocnice Jiří Havrlant zaktivoval krizový plán a areál byl po několik hodin uzavřen, kdy zaměstnanci zůstali na odděleních a nesměli vycházet.

Policie během pátrání po střelci posílila dohled nad takzvanými měkkými cíli po celé zemi. Ráno vyzvala obyvatele Ostravy, aby byli ostražití. "Pachatel je nebezpečný, pravděpodobně ozbrojen, prosíme, nepokoušejte se jej zadržet a volejte ihned linku 158," uvedla policie na twitteru. Kvůli střelbě byla uzavřena i sousední Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava. Škola uzavřela vchody a o střelbě studenty a personál informovala rozhlasem.

Na místo zamířil premiér Andrej Babiš (ANO), který zrušil svou dvoudenní cestu do Estonska, i ministři vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Prezident Miloš Zeman vyjadřil hlubokou soustrast pozůstalým. „Ve svém srdci jsem s vámi, myslím na vás v těchto tragických hodinách," uvedl prezident. Příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům, všem, kteří nyní pomáhají, vyslovil velké poděkování. Informoval o tom hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Na sociální síti vyjadřují soustrast i další politici z řad vládních stran i opozice.

Druhá nejtragičtější střelba v historii Česka

Střelba v ostravské nemocnici je druhá nejtragičtější v historii ČR. V únoru 2015 zastřelil muž v restauraci v Uherském Brodě osm lidí a pak sebe. Případy vážného napadení ostatních pacientů nebo personálu nemocnic jsou ale v ČR spíše ojedinělé. Letos v březnu například ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady postřelil pacient dva lidi, jeden z nich následně zraněním podlehl. Na hematologické klinice střílel čtyřiasedmdesátiletý pacient, pohádal se s dvěma muži, kteří s ním leželi na pokoji. Střelec po činu odmítl vypovídat, policie ho poslala do vazby a začala trestně stíhat. Koncem dubna pachatel zemřel v pankrácké věznici.