Student VUT navrhl systém, který rozezná vozidla v protisměru

Student Vysokého učení technického v Brně (VUT) Ondřej Vacek navrhl systém, který samostatně odhalí vozidla v protisměru na dálnicích a rychlostních komunikacích. Návrh studenta počítá s tím, že systém automaticky odešle hlášení do Národního dopravního informačního centra. K detekci lze podle něj využít kamery na mýtných bránách, oznámila médiím mluvčí VUT Radana Koudelová. "V současné době se téměř každý den dostane jedno vozidlo do protisměru na dálnici nebo rychlostní komunikaci s oddělenými vozovkami.

Ze statistik Policie ČR vyplývá, že ročně u nás nastane cca 320 případů, kdy řidič najede s motorovým vozidlem na dálnici či rychlostní komunikaci do protisměru," vysvětlil Vacek, proč se začal tématu věnovat. Navržený systém odhalí vozidla, která se ocitla v protisměru například při nesprávném najetí na dálnici. "Následně autonomně pomocí tzv. chytré dopravní značky či informační tabule umístí výstrahu. Případně použije světelnou signalizaci a auta jedoucí správným směrem informuje a může je i případně zastavit, a tím minimalizovat riziko možného čelního střetu vozidel," uvedl Vacek.

Silničáři v současnosti umísťují u některých nájezdů na dálnice nové tabule varující před jízdou v protisměru. Podle Vacka to ale nemusí být dostatečné řešení. Svůj návrh připravil i s ohledem na minimalizaci nákladů. Počítá s využitím kamer na mýtných bránách a existujících informačních tabulí. Jízda v protisměru je jedna z nejnebezpečnějších situací, která se může na dálnici přihodit. Vážné následky měla například loňská nehoda muže, který vjel na dálnici D11 na Nymbursku do protisměru a po několika kilometrech se čelně střetl s protijedoucím nákladním autem. Vozy začaly hořet, oba řidiči na místě zahynuli.