Studenti sbírají podpisy za zachování Klementina jako knihovny

Stoleček, na kterém sbírají podpisy pod svou petici, si v úterý postavili před pražským Klementinem dva vysokoškolští studenti. Svou akci nazvali Ježek v kleci byznysu s odkazem na jméno ředitele Národní knihovny. Obávají se toho, že po zprovoznění nové budovy na Letné přestane barokní komplex v centru města sloužit studentům a badatelům a stane se z něj turistické centrum. Vycházejí z prohlášení ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka, který zveřejnil záměry vedení knihovny s jejím hlavním sídlem. Ježek chce Klementinum více otevřít - vedle knihovnické funkce, jež bude stále základem, chce knihovnu návštěvnickou a výukovou; v areálu by se podle něj mohly i konat kongresy. "Neplánujeme žádnou kongresovou turistiku. Všeobecná studovna se stane přednáškovým sálem a budou ji moci využívat různé kulturní i akademické instituce, jen když zůstane nevyužita, nabídneme ji jako místo pro uspořádání kongresu," řekl ČTK Ježek.

Studenti se obávají toho, že prostor ztratí genia loci, přestane být místem setkávání lidí z akademické obce, živým prostorem a stane se turistickým skanzenem. Domnívají se, že veškerý provoz se přesune do nové budovy. To však vedení knihovny popírá a znovu říká, že na Letnou se mají stěhovat jen novodobé fondy, starší tisky i další fondy budou stále přístupné badatelům v Klementinu. "Staré tisky musejí zůstat v barokním objektu, který je postaven tak, že tamní klima citlivému papíru a pergamenu vyhovuje. Moderní klimatizaci vždycky hrozí, že přestane fungovat, a v takovém případě by prudká změna vlhkosti a teploty tyto vzácné tisky zničila," řekla ČTK ředitelka historických a hudebních fondů NK Miroslava Hejnová.

Ježek plánuje při rekonstrukci Klementina, na kterou má slíbené státní peníze spolu s financemi na novou budovu, také například podzemní garáže. I to odpůrci kritizují. Ředitel ale říká, že jen zapustí pod zem stávající počet parkovacích míst na dvoře objektu.