Sudetští Němci koncertovali v Praze

Na koncertě smíření uspořádaném v sobotu v Praze kanceláří Sudetoněmeckého krajanského sdružení vystoupil komorní pěvecký sbor ze Stuttgartu. Těleso založili v padesátých letech lidé, kteří museli po válce odejít z jižní Moravy. I v sobotu zpíval sbor v krojích, které se nosily na Znojemsku, když tam žili německy mluvící obyvatelé.

Koncertu naslouchalo v řecko-katolickém kostele svatého Klimenta na Starém Městě asi 50 lidí. Zněla především hudba již nežijících českých Židů a českých Němců. "Budoucí generace budou daleko tolerantnější, budou moci být více nepředpojaté než my," řekl ČTK místopředseda Senátu Jan Ruml, který byl mezi pozvanými.

Kritizoval současně ty, kdo jiným vyčítají, že iniciují akce ke smiřování nebo, že se takových akcí zúčastňují. "Zasazovat ho do politických souvislostí a hovořit o zneužívání dialogu je zbytečné a nemístné. Nikdo nic nezneužívá, nikdo nechce historii stavět na hlavu - všichni víme, jak to bylo, víme, kde byly příčiny a následky - a je o tom potřeba hovořit," prohlásil Ruml.

Smíření není podle senátora jednorázový akt, ale série "nejrůznějších kontaktů na nejrůznějších úrovních". "Pokud iniciátoři takové akce pořádají, rád se jich zúčastním. Kde jinde bychom se mohli setkat, kde jinde méně konfrontačně než v kostele a při koncertě, který má název Smíření?. Má to symbolizovat, že musíme spolu vést dialog, ať chceme nebo nechceme - už kvůli budoucnosti," řekl Ruml.

Loňské otevření kanceláře SKS v Praze vyvolalo rozruch. Její představitelé ale tvrdí, že má být hlavně kontaktní informační kanceláří, nemá se zabývat propagandou a za cíl si klade dialog s českou občanskou společností.