Svaz bojovníků za svobodu: Pražský odboj se nedočkal rehabilitace

Pražské květnové povstání je jediným druhem odboje druhé světové války, který nemá vlastní zákon a nebyl rehabilitován. Při čtvrtečním shromáždění v Obecním domě, které pro účastníky tehdejších bojů uspořádalo hlavní město, to řekla předsedkyně Českého svaz bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková. Skutečnost, že zákon parlament ještě neprojednal, považuje za "ukázku politické nevůle a lhostejnosti". Poznamenala, že z pražských domů také mizí pamětní desky a nelze tomu zabránit. "Povstání je přitom ukázkou statečnosti, odhodlání a vůle postavit se nacistické nadvládě," uvedla s tím, že by se Česko mělo inspirovat například ve Francii.

Zástupci města ve čtvrtek účastníkům povstání, legionářům a politickým vězňům za jejich odvahu, která přispěla k ukončení nejkrvavějšího konfliktu v dějinách, poděkovali. Tři zastřešující organizace převzaly z rukou náměstka primátora Jana Bürgermeistera stříbrnou medaili, ke které se váže i finanční odměna 300.000 korun.

Předseda Československé obce legionářské Antonín Špaček uvedl, že hodnoty obce byly "v totalitním režimu pošlapány, majetek rozkraden a nyní je rozprodáván". "Primátor nám dal nějakou korunu, tak zase budeme moci chvíli živořit," řekl.

Podle Bürgermeistera je ocenění pouze skromným podáním ruky, ne výrazem domýšlivého splacení dluhů. "Nesmíme zapomenout na hodnoty, které díky vaší odvaze a rozhodnosti můžeme nyní společně sdílet," uvedl.