Svědek v kauze Kořistka: O deseti milionech s politikem mluvili

Novým svědkem v případu údajného podplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky je bývalý novinář a spisovatel Ladislav Sommer z Ostravy. Muž, který se sám přihlásil policii, tvrdí, že poradce šéfa ODS Marek Dalík a lobbista Jana Večerek během loňské schůzky v ostravské kavárně Cafe Bar Paris s Kořistkou mluvili o deseti milionech a jeho politické budoucnosti. Dalík to ale odmítá. "Zařizoval jsem tehdy byt a měl v kapse tři tisíce korun. Když jsem to slyšel, říkal jsem si, že oni házejí miliony jako korunami a já suším jen drobné. To mě pobavilo," řekl v pátek ČTK osmapadesátiletý Sommer.

Dalík a Večerek byli stíháni kvůli tomu, že prý Kořistkovi nabídli deset milionů korun a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří novou vládu. Oba od počátku obvinění odmítali. Dozorující státní zástupce Josef Bláha nakonec obvinění zrušil a případ odložil, protože neshledal podezření z trestného činu. Policie při stíhání obou mužů vycházela především z odposlechů. Postup v případu nyní prověřuje Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Dalík s Večerkem navíc podali žalobu na Kořistku a ministerstvo spravedlnosti. U soudu se chce bránit i ODS.

Sommer připustil, že přímo v restauraci nepochopil, že trojice hovořila o úplatku. "Nebylo zcela jasné, v jaké souvislosti o deseti milionech mluví. Domyslel jsem si to až později z novin," tvrdí svědek, který prý osobně zná jen Večerka, se kterým se setkal v rámci předvolební kampaně ODS do Evropského parlamentu. "Tehdy v restauraci jsem poznal i Kořistku," doplnil. Dalík na to má jednoznačný názor. "Já si myslím, že pan Sommer je šílenec. Je absurdní, že se po takové době přihlásí a někdo mu věří," řekl Dalík ČTK. "I nadále tvrdím, že tam nic takového nepadlo a navíc nikdo neseděl tak blízko, aby mohl něco slyšet," dodal.

Podle MfD Sommer svou opožděnou výpověď zdůvodnil policii do protokolu tak, že nepovažoval svědectví za důležité, protože se psalo, že policie má zásadní důkazy proti Dalíkovi a Večerkovi ve formě odposlechů. Když si prý přečetl v novinách vyjádření Bláhy, který případ definitivně odložil s tím, že důkazy nejsou dostatečné, odhodlal se přihlásit, Vzhledem k novému svědkovi se může celý případ znovu otevřít.