Svět knihy zaznamenal rekord v návštěvnosti

Mezinárodní veletrh Svět knihy letos zaznamenal rekord v návštěvnosti. Na jeho 14. ročník, který v neděli skončil v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti, přišlo podle odhadu organizátorů přes 34.000 lidí, tedy o čtyři tisíce více, než v loňském ročníku. Setrvalý zůstává zájem vystavovatelů, každoročně jich zde možnosti prezentovat svou tvorbu využívají asi čtyři stovky. V letošním roce se jich největší domácí knižní přehlídky zúčastnilo 385; většinu z nich tvořili nakladatelé, výjimkou ale nejsou firmy s jiným zaměřením. "Zvedá se zájem tiskáren. V jeden čas odcházely, protože jim vadila návštěva široké veřejnosti, ale dneska jsou zpátky. Zdá se, že i koncový zákazník je pro ně zajímavý," uvedla Kalinová.

Při srovnání českého trhu s literaturou Kalinová konstatovala, že i bezmála dvě desetiletí po pádu komunistického režimu český knižní svět sužují podobné "choroby" z minula, jako v dalších zemích s podobnou historií. "Ale oproti řadě z nich u nás vychází obrovské množství knih, které je těžké prodat," konstatovala Kalinová. Výhodou Česka oproti dalším zemím bývalého východního bloku je však podle jejího názoru nyní již kvalitní distribuční systém. Za dobrý signál pro český trh s knihami Kalinová považuje skutečnost, že na veletrh s rodiči přišla celá řada nejmenších čtenářů i dětí, jež dosud ani číst neumí. "Byla tady dokonce miminka v kočárcích, takže se zdá, že maminky budou dětem číst knížky," uvedla. "Myslím si, že kniha u nás zažije renesanci, podobně jako tomu bylo například ve Skandinávských zemích. Komerce nemůže lidem stačit a tak se vrátí k něčemu hlubšímu," dodala.

Hlavním tématem letošního ročníku veletrhu byla láska a vášeň v literatuře, pořadatelé se zaměřili i na vztah knihy a životního stylu a připomněli půlstoletí české egyptologie. Hlavním hostem veletrhu bylo Španělsko, přijela však také řada spisovatelů z Latinské Ameriky.

Autor: Peter Gabaľ