Světová banka přeřadila Českou republiku mezi vyspělé země

Světová banka na svém jarním zasedání o tomto víkendu oficiálně přeřadila Českou republiku do skupiny vyspělých ekonomik. Česko se tak stalo po Slovinsku první středo a východoevropskou zemí, která graduovala ze Světové banky a tím byla oficiálně vyřazena ze skupiny rozvojových zemí a přeřadila se mezi vyspělé ekonomiky. Přeřazením ČR mezi vyspělé ekonomiky se změní i postavení Česka v SB. "Česká republika teď už nebude mít nárok na braní si úvěrů ze Světové banky, které už stejně řadu let nečerpala," popsal České televizi a Českému rozhlasu náměstek ministra financí Tomáš Prouza. SB vytkla Česku i nedostatky. Podle Prouzy šlo hlavně o strukturální reformy; důchodového systému a zdravotnictví. "A samozřejmě ta základní otázka: schodky veřejných rozpočtů," dodal.

V nastávajícím fiskálním roce bude SB pokračovat v technické pomoci při analýze ochrany spotřebitelů na českém finančním trhu. Podle Prouzy jde o aktivitu, kterou banka v rámci přípravy metodologických postupů rozvíjí pouze v ČR. Práci dokončí expertní mise banky, která přijede na podzim do Prahy.

České hospodářství by zatím neměl ohrozit nižší růst v Evropě. "Ovšem nastal by obrovský problém, kdyby se do výraznější recese dostalo Německo a kdyby přestala posilovat koruna," soudí Prouza. Za důvody, proč evropské hospodářství zůstává pozadu, označovali účastníci jednání sílící euro a vysoké ceny ropy. "Tiše a nenápadně ale vynechávali možná nejdůležitější důvod, kterým je špatné fungování evropských ekonomik a nedostatek reforem," řekl Prouza.