Svoboda: ČR nabídne Rusku pobyty pro postižené rodiny z Beslanu

Česká republika nabídne Rusku "pošokové" pobyty pro rodiny z Beslanu, jež se staly oběťmi teroristického útoku. V nizozemském Valkenburgu to v sobotu sdělil ministr zahraničí Cyril Svoboda po telefonickém rozhovoru s premiérem Stanislavem Grossem.

"Je zde úmysl nabídnout rodinám, které přežily tu strašlivou událost, pošokový pobyt v České republice. Nyní se vyhodnocují možnosti ministerstva vnitra, tedy kapacita rekreačních zařízení a finanční prostředky. Mluvčí české vlády Věra Dušková potvrdila, že premiér Gross pověřil ministry zahraničí, zdravotnictví a vnitra Svobodu, Miladu Emmerovou a Františka Bublana, aby prověřili možnosti jak traumatizovaným lidem pomoci. V každém případě je třeba jednat rychle. "Pokud by měli přijet, musejí přijet brzy, tedy v řádu dnů," uvedl Svoboda.

Podle Svobody je tragédie dalším důkazem toho, že "svět není bezpečný" a že ti, kdo mluví o usmíření, nevidí věci ostře a chovají se "chybně a neodpovědně". "Touto cestou česká zahraniční politika nepůjde," uvedl a zopakoval svou oddanost rozhodnému boji proti terorismu ve všech podobách a projevech.

Pomoc obětem podpořila opoziční ODS. "Veškerá dostupná pomoc, kterou můžeme jako Česká republika poskytnout, bude mít naši podporu. Já samozřejmě budu volat po tom, abychom byli daleko více zapojeni do boje proti terorismu, aby k takovým případům nemohlo v budoucnosti docházet," řekl předseda ODS Mirek Topolánek Českému rozhlasu. Masakr v Rusku odsoudili i členové Výkonné rady ODS, kteří jednali v Jablonném nad Orlicí na Orlickoústecku. Občanští demokraté soudí, že za oběti v Rusku jsou plně zodpovědní teroristé a že nejlepší obranou proti mezinárodními terorismu je spolupráce demokratických zemí v rámci NATO se silnou transatlantickou vazbou.