Svoboda se sešel s Bremerem, znovu otevřel velvyslanectví ČR

Americký civilní správce Iráku Paul Bremer při setkání s českým ministrem zahraničních věcí Cyrilem Svobodou, který je na dvoudenní návštěvě Blízkého východu, v sobotu v Bagdádu ocenil pomoc české vlády při obnově Iráku. Český ministr v iráckém hlavním městě rovněž otevřel velvyslanectví České republiky.

Bremer při krátké schůzce uvedl, že každá rada ze strany ČR je vítána. Poukázal na možné poučení, které lze použít z ekonomické transformace postkomunistických zemí. Připomněl však i to, že irácká ekonomika je v mnohem horším stavu a na pokraji kolapsu. Připustil rovněž, že jsou problémy s bezpečností; podle něj jde o dílo profesionálů, kteří však podle všeho nejsou nijak centrálně řízeni.

Především jde o členy bývalé irácké vládní strany BAAS, bývalých iráckých zpravodajských služeb a Saddámových fidájínů. Tento problém řešíme politicky i ekonomicky, řekl Bremer a zdůraznil, že nejde o strategickou hrozbu. Svoboda Bremerovi nabídl pomoc při obnově irácké policie a armády, americký správce ocenil zejména možnost pomoci při budování nové irácké policie.

Pokud jde o armádu, dal najevo, že si Spojené státy stačí samy, a že již v úterý začne nábor do nových iráckých ozbrojených sil.