Svou novou knihu považuje Václav Havel za nezvykle upřímnou

Svou novou knihu Prosím stručně považuje exprezident Václav Havel za nezvykle upřímnou. Je prý proto nezvykle nervózní, jak bude přijata. Nejen o knize, která kombinuje deníkové záznamy, instrukce spolupracovníků z Hradu a rozhovor s publicistou Karlem Hvížďalou, v sobotu Havel besedoval se svými příznivci na veletrhu Svět knihy v Praze. "Já jsem se skrýval dosud vždy za postavami svých her či mluvil takovým trochu diplomatickým, méně osobním jazykem v prezidentských projevech, a toto je vlastně taková má nejupřímnější knížka," řekl Havel. Kniha měla na veletrhu ve čtvrtek premiéru, v pátek šla do prodejen. Havel v knize prezentuje své názory na politiku a politiky, soukromí a odpovídá na nejčastější výtky, kterým po léta čelil.

Kniha je pokračováním 20 let starého rozhovoru Hvížďaly s Havlem, který vyšel pod názvem Dálkový výslech. Hvížďala jej vedl v roce 1986 z exilu v německém Bonnu, tehdejšímu disidentovi posílal písemně otázky. Knihu pak vydal u příležitosti Havlových padesátin. Po pádu komunistického režimu se z ní stal bestseller, prodalo se čtvrt milionu výtisků. Kniha Prosím stručně vznikla také na dálku - Havel psal odpovědi hlavně během pobytu ve Spojených státech, kde byl hostem Kongresové knihovny. "Je to jedna z největších knihoven na světě, najdete tam kdeco včetně překladu jedné mé aktovky do svahilštiny," podotkl.

Publikace vychází před blížícími se sedmdesátinami exprezidenta. Havel v sobotu uvedl, že cítil k veřejnosti dluh, cítil, že je povinen podat nějakou zprávu o své politické éře. Na psaní pamětí však neměl podmínky ani chuť. "Ani bych to neuměl, psaní pamětí vyžaduje studium, soustředění...chtěl jsem to uzavřít rychle a hledět do budoucnosti a soustředit se na psaní divadelní hry," řekl bývalý prezident. Hru má prý již dokonale promyšlenou, napsána ale zatím není.