Sychrov ukáže, jak se obnovují historické komntay

Sychrovský zámek pustí u příležitosti Dnů evropského dědictví návštěvníky do historických komnat druhého patra zámku, které jsou běžně nepřístupné, protože procházejí složitou rekonstrukcí nebo čekají na opravu. "Lidé si mnohdy neumí představit, jak je obnova interiérů náročná, myslí si, že stačí jen vymalovat," dodal ředitel zámku Miloš Kadlec. Při prohlídkách, které se uskuteční od 9. do 17. září, bude podle něj nutné kvůli bezpečnosti dodržovat přísný režim a předem se na ně objednat. Budou vždy nejvíce pro deset lidí a potrvají 45 minut.

Interiéry druhého patra státního zámku Sychrov jsou ojedinělé náročnou výzdobou. Návštěvníkům se otevře pánská ložnice zdobená vykládanou parketovou podlahou, vyřezávaným dřevěným obložením a štukovým stropem. Vybavená je novogotickou postelí a druhorokokovou sedací soupravou potaženou kůží. Nahlédnou i do dámské ložnice a dámského salonu. Výjimečné prohlídky odhalí i kabinet kuriozit s výmalbou v antickém stylu a s empírovým vybavením, v němž budou v budoucnu umístěny sbírky starověkých vykopávek, sběratelských kuriozit a zajímavostí. Kromě těchto již opravených pokojů spatří návštěvníci i místnosti, které rekonstrukcí procházejí nebo na ni čekají.

Sychrov vznikl jako barokní zámek v letech 1690 až 1693. Do romantické novogotické podoby ho v letech 1847 až 1862 nechal přestavět Kamil Josef Rohan. Zámek má již čtyři roky otevřeno celoročně, a dokonce sedm dní v týdnu. Turisté ho vyhledávají mimo jiné kvůli největší sbírce francouzského portrétního umění ve střední Evropě a bohaté řezbářské výzdobě z dílny Petra Buška.