Syndikát novinářů vyzývá politiky: Neomezujte svobodu tisku

Profesní sdružení Syndikát novinářů ČR vyzvalo politiky, aby neomezovali svobodu tisku. Důvodem znepokojení jsou pochybnosti o dosud platném tiskovém zákonu, které vyjadřují někteří politici, a aktuální vývoj kolem novely trestního zákona. Novela mimo jiné považuje pomluvu za trestný čin a zpřísňuje používání skryté kamery. Dalším důvodem je stíhání aktivisty Stanislava Pence za pomluvu údajně jen proto, že na tiskové konferenci položil nepříjemný dotaz. "Syndikát znovu vážně apeluje na zákonodárce i ministry, aby nepřipustili zařazení pomluvy mezi trestné činy, když v řadě demokratických zemí je pomluva předmětem občanského práva, a aby snahami o omezení svobody slova nediskvalifikovali pověst našeho státu mezi demokratickými zeměmi Evropy," píše se v prohlášení, které syndikát zaslal ČTK.

Syndikát zároveň vyjádřil vážné znepokojení nad snahami vlády o omezení práce žurnalistů a televizních i rozhlasových publicistů, uvádí se v prohlášení. Předseda syndikátu Miroslav Jelínek ale ČTK řekl, že to není reakce na zatím poslední kauzu kolem premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) a některých médií kvůli tomu, že údajně ovlivnil ukončení kritického publicistického pořadu České televize Bez obalu. "Do toho se nepouštíme, ukončení pořadu je vnitřní záležitostí ČT," uvedl Jelínek. Paroubek se letos několikrát vyslovil kriticky nejen k pořadům České televize Bez obalu a satirickému pořadu Budování státu, z nichž nyní ani jeden již na obrazovce nemá místo, ale také k tiskovému zákonu. Nový tiskový zákon by podle něj měl umožnit ochranu "občana politika před nepravdivými informacemi médií" a vyvést zemi z "balkánského pojetí" novinářské práce. O médiích mimo jiné řekl, že "80 procent z nich je proti ČSSD".

Syndikát chce prohlášením také poukázat na snahy omezit práci novinářů, například novými pravidly pro používání skryté kamery v novele trestního zákona, kterým se nyní bude zabývat Senát. Televize přitom míní, že bez skrytých nahrávek, které měly například zásadní význam v kauze kolem privatizace Unipetrolu a údajného požadavku premiérova poradce Zdeňka Doležela o úplatek, bude těžké až nemožné vytvářet investigativní reportáže.