Tající sníh zvedl hladiny, pobořil další střechy, způsobil smrt

Tající sníh zvedl hladiny některých řek. Berounka ve Zbečnu na Rakovnicku dosáhla třetího povodňového stupně ohrožení a vylila se z břehů. Meteorologové ale neočekávají další výrazné vzestupy hladin. Pod tíhou mokrého sněhu se probořily další střechy.

Berounka ve Zbečnu zalila několik zahrad, do domů se ale nedostala a lidi neohrožuje. Hladina se zvýšila kvůli krám, které se zastavily o zamrzlou plochu před jedním z mostů. Odpoledne se kry uvolnily a voda začala klesat. První povodňový stupeň platil v Plzeňském kraji na Berounce, Radbuze a Úhlavě, kde museli vodohospodáři u Snopoušov odstraňovat led. Tvorbu ledových bariér meteorologové očekávají i nadále zejména v povodí Berounky, především na jejím toku mezi Plzní a ústím do Vltavy.

Těžký tající sníh v Semilech - Kopanině strhl střechu stodoly, pod níž zahynula asi sedmdesátiletá žena. V Novém Městě u Jáchymova na Karlovarsku utrpěl vážné zranění čtyřicetiletý turista z Nizozemska, na kterého ze střechy penzionu spadl zledovatělý sníh. Stejným způsobem byl zraněn muž v chatové oblasti u Nového Města na Moravě na Žďársku. S podezřením na zlomeniny žeber ho vrtulník převezl do nemocnice.

Další pády střech se obešly bez zranění.

V Krušných horách se kvůli mokrému a těžkému sněhu lámou stromy. Kvůli tomu je zakázán vstup do lesů. Kritickými úseky místy procházejí stopy oblíbené Krušnohorské magistrály. V Jeseníkách nadále platí čtvrtý z pěti stupňů lavinového nebezpečí.

Autor: Peter Gabaľ