Telefónica si prý chce nechat Eurotel a nezadlužit Telecom

Španělský operátor Telefónica, který zvítězil v tendru na koupi 51 procent Českého Telecomu, ve své nabídce uvedl, že nehodlá prodat dceřinou firmu Telecomu Eurotel. Společnost neuvažuje ani o tom, že převede splácení kupní ceny na Český Telecom, což by znamenalo významné zadlužení tuzemského dominantního operátora. ČTK to řekl zdroj obeznámený s obsahem nabídky. "Naopak je pravděpodobné, že Telefónica využije ke splácení kupní ceny dividendy z Telecomu," dodal zdroj. Zástupci firmy se k výsledkům tendru dosud oficiálně nevyjádřili.

Telefónica by podle analytika Komerční banky Lukáše Dufka mohla prosadit zvýšení nynějšího nízkého dluhu Telecomu a výplatu vysoké dividendy. Firma si podle něj s nejvyšší pravděpodobností ponechá celý Telecom, nebude se zbavovat Eurotelu ani fixních linek a mohla by podpořit regionální expanzi Českého Telecomu.

Telefónica nabídla za státní podíl 82,6 miliardy korun. Druhá nejvyšší nabídka Swisscomu zněla na 79,2 miliardy a třetí Belgacom chtěl zaplatit 67,5 miliardy korun. Konsorcium France Télécomu a finančních investorů Blackstone/CVC/Providence bylo vyřazeno pro odchýlení od podmínek tendru.

Swisscom již oznámil, že svou nabídku za Telecom považuje za konečnou a nehodlá ji dále zvyšovat. Belgacom si počká na rozhodnutí vlády, a naopak připustil možné zvýšení nabídky. Společnost France Télécom v jednovětém prohlášení uvedla, že vzala rozhodnutí českých úřadů na vědomí a nehodlá je dále komentovat.

Vláda by měla o prodeji Telecomu Telefónice rozhodovat zřejmě příští středu. V té době by ale pozice kabinetu mohla být oslabena, protože v pátek se v Poslanecké sněmovně uskuteční hlasování o nedůvěře kabinetu. Premiér Stanislav Gross by proto měl na žádost ministra financí iniciovat jednání parlamentních stran, aby vláda mohla privatizaci formálně dokončit.

Nabídka Telefóniky 502 Kč za akcii výrazně předčila očekávání trhu. Akcie Telecomu proto ve čtvrtek výrazně posílily a kolem 14:00 se obchodovaly za 434 korun, tedy o 8,4 procenta výše než ve středu.