Téměř polovina lidí chce podle Medianu předčasné volby

Téměř polovina lidí chce v České republice předčasné volby. Vyplývá to z výzkumu veřejného mínění, který pro Českou televizi připravila agentura Median. Z téměř 600 lidí, jež agentura oslovila, požaduje předčasné volby skoro 44 procent z nich, proti tomu je bez mála 31 procent občanů, jasný názor nevyslovila čtvrtina dotazovaných. Podle výsledků požaduje více než 65 procent zastánců předčasných voleb, aby se uskutečnily již na jaře příštího roku.

Pro předčasné volby je podle výsledků výzkumu "určitě" 23,4 procenta dotazovaných, "spíše ano" odpovědělo 20,3 lidí, naopak "určitě" nesouhlasí 13,3 procenta a "spíše" nesouhlasí 17,6 procenta dotazovaných.

Ze stejného výzkumu také vyplývá, že téměř 41 procent lidí považuje postup prezidenta Václava Klause při řešení povolební patové situace v ČR za špatný, opačného názoru je více než 36 procent. Za viníky současné politické krize v Česku považují účastníci ankety především sociální a občanské demokraty.

Z téměř 600 lidí, jež agentura oslovila, přes 36 procent uvedlo, že postup prezidenta Klause při řešení povolební krize byl správný. Ovšem bezmála 41 procent dotazovaných s kroky hlavy státu nesouhlasí, zhruba 23 procent respondentů nemá jasný názor. Podle téměř 27 procent respondentů může za krizi ČSSD, dalších více než 22 dotazovaných jmenovalo ODS, čtyři procenta hlasů dostali lidovci, 2,3 procenta zelení, jedno procento komunisté a zhruba 43,5 procenta respondentů viníka neoznačilo.

Z politiků nese podle výzkumu největší vinu na současné situaci předseda ČSSD Jiří Paroubek, kterého jmenovalo téměř 25,5 procenta lidí. Za ním je s necelými 21 procenty premiér a šéf ODS Mirek Topolánek.

Autor: Peter Gabaľ