Tlustý navrhne snížení horní sazby devatenáctiprocentní DPH

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý, který ve čtvrtek představí svůj návrh reformy veřejných financí, chce mimo jiné snížení horní sazby devatenáctiprocentní DPH. Tlustý to řekl v České televizi. Neuvedl však, na kolik by měla tato sazba klesnout. Tlustý dodal, že současně s tím respektuje vládou navrhované zvýšení pětiprocentní DPH na devět procent.

Tlustý je kritikem návrhu rozpočtové reformy, kterou představila koaliční vláda. Hodlá proto představit svoji ideu na pražském Žofíně, kde se uskuteční seminář politiků ODS o reformních plánech koaličního kabinetu. Tlustý například chce, aby bylo jednodušší daňové přiznání, méně úředníků, menší prostor pro daňové úniky a taková opatření, která by motivovala střední příjmové vrstvy. "Chci, aby to byl návrh, který se nedá odmítnout," podotkl Tlustý.

Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík v ČT řekl, že Tlustého představy musí koaliční strany prostudovat a že "je prostor pro vedení dalšího dialogu". Upozornil na to, že pro případné změny v původním textu reformy je nezbytná dohoda celé koalice.

Tlustý má výhrady k vládní verzi reformy a svoji podporu podmiňuje přijetím novely zákona o dani z příjmu, která má přinést jednodušší a pro střední vrstvu výhodnější daně. Tlustého postoj k reformě bude důležitý i pro další poslance ODS, bez jejichž hlasů kabinet reformu ve sněmovně neprosadí. Někteří totiž vyčkávají se svým stanoviskem právě na to, jak se zachová on. Váhají i někteří lidovci.