Topolánek má tři varianty vlády a chce předčasné volby na jaře

Předseda ODS a designovaný premiér Mirek Topolánek uvažuje o třech variantách vlády, kterou chce v pátek představit prezidentu Václavu Klausovi. Tato nová "překlenovací" vláda, kterou hodlá Klaus ihned jmenovat, by podle Topolánka měla zemi dovést k předčasným volbám na jaře příštího roku. Šéf ODS v neděli v České televizi řekl, že první možností podoby vlády je plně politický kabinet se zastoupením demokratických politických stran, další je vláda menšinová, sestavená ODS a doplněná odborníky, nebo se může jednat o vládu úřednickou.

Předčasné volby jsou podle Topolánka už jedinou možností, jak vyřešit volební pat a zabránit vlivu KSČM. "V této chvíli my nevidíme žádný další koncept, který by vedl ke stabilní vládě bez komunistů. A v tom případě opravdu jsou tou poslední variantou předčasné volby," prohlásil Topolánek. Do voleb by vládla Topolánkova vláda. Prezident je podle svého tajemníka Ladislava Jakla připraven ji okamžitě jmenovat. Až bude vláda jmenována, musí do 30 dnů požádat sněmovnu o důvěru.

Jakl nesouhlasí s názorem Topolánka, že už nejsou jiné možnosti než předčasné volby. "Nevyčerpaly se skoro žádné možnosti v reálném sestavení vlády, žádná vláda si zatím vůbec nešla do Poslanecké sněmovny pro důvěru," uvedl Jakl. Jednou z Klausových priorit byla vždy politická stabilita, dodal. "Nedává (Klaus) tudíž do vzduchu žádné věty o možnosti nebo nutnosti předčasných voleb," uvedl. Důležité ale podle něj je, "nezakazovat si žádné další kroky".

O podobě svého kabinetu chce Topolánek jednat s dalšími stranami. "Je součástí vyjednávání v příštím týdnu, jestli to bude vláda podobná, jako jsme sestavovali nyní, nebo to bude vláda plně politická, nebo to bude vláda ´Tošovského´ (úřednická) - Topolánkova - číslo dvě," uvedl šéf ODS. Chce oslovit i ČSSD a naznačil, že u toho nemusí být on nebo předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. "Budu chtít jednat se sociálními demokraty. I když připouštím, že u toho stolu nebudu sedět já nebo nebude sedět Jiří Paroubek," řekl.

Topolánek vyjmenoval priority svého kabinetu: rozpočet a zabezpečení nízké úrovně rozpočtového schodku, přechod k předčasným volbám a možné změny volebního systému, příprava českého předsednictví v EU, základní kroky důchodové reformy a některé daňové změny, které vyplývají z dohody s ČSSD, lidovci nebo zelenými. Pokud by se politici neshodli na předčasných volbách, existuje podle Topolánka i tak možnost, jak je vyvolat. Jeho vláda by prý mohla spojit žádost o důvěru s návrhem nějakého vládního zákona. Pokud takový zákon sněmovna neprojedná, prezident má podle ústavy sněmovnu rozpustit. K tomu, aby sněmovna zákon neprojednala, podle Topolánka stačí, aby se jím odmítlo zabývat sto poslanců. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš ale soudí, že tento postup je legitimní jen u vlády, která už důvěru má. U vznikajícího kabinetu by to podle něj mohlo být protiústavní.