Topolánkova vláda nezískala důvěru Poslanecké sněmovny

Menšinová vláda ODS premiéra Mirka Topolánka nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, musí tedy podat demisi. Je to poprvé v historii samostatné České republiky, co kabinet v tomto klíčovém hlasování neuspěl. Topolánek řekl, že demisi podá nejdříve příští středu. "Nepochybujte o tom, že tato vláda podá demisi," uvedl. Jeho kabinet získal 96 hlasů, proti bylo 99 poslanců. Vládu podle očekávání podpořili občanští demokraté, zelení a většina lidovců. Tři křesťanští demokraté - Libor Ambrozek, Ladislav Šustr a Miroslav Kalousek - se hlasování neúčastnili. Chyběla i nemocná poslankyně ČSSD Lenka Mazuchová a Topolánek, který její absenci vyvážil vlastní neúčastí.

Až kabinet odstoupí, ocitne se v klíčové roli prezident Václav Klaus. Bude to on, kdo rozhodne o tom, komu a kdy svěří druhý pokus o sestavení vlády. Po demisi s největší pravděpodobností pověří Topolánkovu vládu, aby spravovala zemi až do jmenování nových ministrů. Ústava prezidentovi neříká, jak rychle má jmenovat dalšího premiéra. Předseda ČSSD Jiří Paroubek doufá, že druhý pokus o zformování kabinetu dostane on. Pak by se zřejmě pokusil sestavit vládu, která by se opírala o toleranci KSČM a někoho dalšího z jiné strany. Klausovi spolupracovníci ale tvrdí, že vládu opřenou o komunisty prezident nepřipustí. Možností dalšího vývoje je řada - prezident může znovu jmenovat Topolánka - o této variantě hovoří sám Topolánek. Klaus ale teoreticky může pověřit jiného politika ODS, Paroubka, nebo někoho úplně jiného. Ústava neříká ani to, že to musí být politik. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl nedávno připustil, že pokud Topolánkova vláda nedostane důvěru, mohl by Klaus iniciovat jednání politiků o vytvoření přechodné vlády a předčasných volbách. Předčasné volby prosazuje i ODS a zelení, proti je hlavně ČSSD.

Předseda vlády Mirek Topolánek (ODS) obhajoval programové prohlášení rovných 11 minut, což je na minulé poměry neobvykle krátká doba. Připomněl, že cílem jeho kabinetu je dovést zemi k předčasným volbám, a to za devět měsíců. Mezi hlavní vládní priority zařadil snížení počtu poslanců na 199 a zahájení veřejné diskuse o případné změně volebního zákona tak, aby menší strany měly stabilnější postavení ve sněmovně. Chtěl také zahájit práce na reformě veřejných financí. Sociální demokraté a komunisté ale již dopoledne řekli, že menšinovou vládu ODS nepodpoří. Sociálním demokratům vadí program, složení i politický styl menšinové vlády ODS. Předseda ČSSD Jiří Paroubek to řekl ve čtyřicetiminutovém projevu k poslancům. Zopakoval, že socialisté kabinet nepodpoří. ODS podle něj skandalizuje konkurenty a straší veřejnost návratem komunismu. Touto cestou se prý snaží udržet u moci a poškodit ČSSD. Šéf sociální demokracie občanským demokratům vyčetl například takzvanou předvolební Kubiceho aféru, která naznačovala spojení některých sociálních demokratů s organizovaným zločinem.