Tvrdík ani Zeman prý o korupci při jednání o gripenech nevědí

Bývalý český ministr obrany a nynější manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík a český expremiér Miloš Zeman (ČSSD) ve středu prohlásili, že v souvislosti s jednáním o nákupu či pronájmu stíhaček Gripen se nesetkali s korupčním jednáním. Reagovali tak na úterní reportáž švédské státní televize, podle níž původní jednání o prodeji 24 gripenů do České republiky i následný pronájem 14 těchto strojů české armádě provázely před několika lety nevyjasněné platby a možná korupce. Předseda ČSSD Jiří Paroubek oznámil, že kdyby se v případu objevily další závažné informace, navrhne strana zřízení parlamentní komise.

Podle Tvrdíka byla nabídka švédsko-britského konsorcia BAE Systems/Saab věrohodná. "Předseda vlády (Zeman) o této věci jednal s britským premiérem Tony Blairem či s tehdejším švédským premiérem Göranem Perssonem," připomněl. Zástupci britské a švédské vlády podle Tvrdíka nabídku nejen doporučili, ale také Česku poskytli příslušné vládní garance. Tvrdík na tiskové konferenci ČSSD rovněž popřel, že by se za svého působení na ministerstvu kvůli této armádní zakázce setkal s lobbisty. Myslí si, že možnost zakoupení gripenů byla zajímavá i díky výhodným kompenzačním nabídkám pro české firmy. Také podle Zemana byla nabídka nákupu gripenů nejvýhodnější. Investice z offsetových programů by podle něj pomohly snížit nezaměstnanost na severní Moravě a v severních Čechách. Ostatní firmy nabízely nižší investiční programy pro rozvoj české ekonomiky nebo nenabízely žádné. Tvrdík také zdůraznil, že on kvůli stíhačkám nikdy vyšetřován nebyl. Švédská televize ve svém úterním investigativním pořadu uvedla, že české úřady společně se švédskými v letech 2001-2006 vyšetřovaly podezření z korupce při obchodních jednáních o gripenech.

V Česku informace o údajném společném vyšetřování potvrzena nebyla. V lednu 2003 česká policie oznámila, že odložila trestní oznámení, které pro podezření z úplatkářství v kauze gripenů podal tehdejší senátor Michael Žantovský. Policie sice dospěla k závěru, že zamýšlený nákup stíhaček korupce provázela, ale pachatele nevypátrala. Náměstkyně obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Ivona Horská ve středu ČTK řekla, že v České republice se vyšetřování znovu otevře pouze v případě, že se objeví nové konkrétní důkazy. Momentálně prý ale k otevření případu, na který se vztahuje pětiletá promlčecí lhůta, důvody nejsou.

Jeden ze spoluautorů pořadu Švédské televize, novinář Fredrik Laurin, ve středu ČTK sdělil, že slíbené tajné provize za prodej, z nichž se prý vyplácely úplatky politikům, dosahovaly nejméně jedné miliardy švédských korun (tří miliard Kč), což však neznamená, že by tak vysoké částky již byly v plné výši vyplaceny. "Viděli jsme smlouvy na miliardové provize ve chvíli, kdy by byla smlouva na nákup švédských stíhaček pro Českou republiku uzavřena, nakonec se tak ale nestalo. Všichni tajní agenti, kteří měli kontakty s českými politiky vést, dostali určitě zaplaceno, ale přesná výše plateb nám není známa," řekl Laurin.

Klíčovou osobou uplácení v České republice byl podle anonymního zdroje Švédské televize šéf české kampaně stíhaček gripen, Angličan Steve Mead, který toto obvinění už dříve popřel. Za prostředníky byli označeni Rakušan Alfons Mensdorff-Pouilly, Čech Richard Háva - ředitel podniku Omnipol - a bývalý kanadský ministr Otto Jelinek. Háva v pořadu obvinění popřel, stanovisko Mensdorffa-Pouillyho nebylo k dispozici. Rakušan měl v případě uzavření kontraktu získat v přepočtu 1,6 miliardy Kč a Háva 1,2 miliardy Kč. U Jelineka se hovoří o blíže neurčené již vyplacené částce. Jelinek ve středu odmítl, že by se na uplácení spolu s jinými osobami podílel. Tvrdík prohlásil, že se s lidmi, kteří figurovali v reportáži, nepotkal, a ani je nezná.

Podle dokumentu švédské televize Mensdorff-Pouilly získal nakonec plnou provizi 81 milionů švédských korun, tedy téměř čtvrt miliardy Kč, za druhý, v tomto případě již uzavřený kontrakt mezi Českou republikou a konsorciem BAE-Saab, na jehož základě si Česko stíhačky Gripen místo nákupu pronajalo. Jak velká část těchto peněz případně putovala na úplatky do Česka, se neví. Britský deník The Guardian, jehož reportér David Leigh na pořadu švédské televize spolupracoval, ve středu napsal, že Mensdorff-Pouilly si za provizi koupil zámek ve Skotsku. Podle Guardianu také Mensdorf-Pouilly v úterý popřel, že by dostal nelegální peníze prostřednictvím panamské společnosti Valurex, jak tvrdil švédský pořad. Případem, především pak aktivitami firmy BAE, se ve středu zabývaly i britské listy The Times a The Independent.