Tým české polní nemocnice se vrátil domů ze Srí Lanky

Další část týmu české polní nemocnice liberecké organizace Hand for Help (HfH) se v sobotu vrátil do České republiky. Po třech měsících tak končí mise, v jejímž rámci třicetičlenný tým pomáhal v jihosrílanském městě Gálle obětem ničivé vlny cunami, jež zemi postihla 26. prosince loňského roku. Na Srí Lance zatím zůstane šéf mise HfH Jaromír Dolanský a několik dalších členů týmu, kteří chtějí do konce dubna se srílanskou stranou uzavřít jednání o dalším osudu polní nemocnice a jejího vybavení, o které má Srí Lanka zájem.

Podle jedné z variant by mohla polní nemocnice s vybavenou porodnicko-gynekologickou jednotkou zůstat tam, kde nyní stojí, tedy v blízkosti nemocnice Karapitija v Gálle. Otevřená je i možnost přesunu polní nemocnice do jiné lokality či její návrat do ČR a využití při dalších humanitárních misích.

Mise měla dvě části. První byla mobilní pediatrická jednotka, která za dobu působení ošetřila ambulantně i při výjezdech do terénu na 5000 lidí. Druhou částí mise byla porodnicko-gynekologická jednotka. Touto částí prošlo téměř 200 pacientek.