U Slavkova byla spáchána druhá největší loupež v historii ČR

Pět ozbrojených lupičů v černých policejních kombinézách přepadlo ve středu ráno u Slavkova u Brna na Vyškovsku vůz bezpečnostní služby. Uloupili z něj desítky milionů korun. ČTK to řekla mluvčí jihomoravské policie Jana Šípková. Při útoku nebyl nikdo zraněn, po pachatelích pátrají kriminalisté. Podle neoficiálních informací se skupina ozbrojenců zmocnila asi 80 milionů korun. Policie ani pracovníci bezpečnostní firmy to ale nekomentovali. Mluvčí k tomu pouze uvedla, že se výše uloupené částky teprve vyčísluje.

Přepadení se stalo na silnici mezi Slavkovem a nedalekým Rousínovem. Posádka vozu bezpečnostní služby zastavila poté, co spatřila u silnice muže vydávající se za policisty. Všichni byli maskováni. Zbraněmi přepadené přinutili, aby jim vydali převáženou hotovost.

"To, co se stalo na Moravě, nás bude velmi zajímat," řekla ČTK náměstkyně pražského městského státního zástupce Marcela Kratochvílová, která má na starosti vyšetřování loupeže století v Praze 6. Před téměř čtyřmi lety při ní bylo přepadeno auto bezpečnostní služby převážející 153 milionů korun. Policie po pachatelích stále pátrá, před časem získala nové poznatky, které prověřuje. Teď budou policisté podle Kratochvílové zkoumat i to, zda existuje souvislost mezi loupeží v Praze a středeční u Slavkova u Brna na Vyškovsku. Prověřena bude zejména možnost, zda obě loupeže nemohla spáchat stejná skupina pachatelů.

Ve stejný den policisté informovali, že po pěti letech objasnili případ přepadení vozu bezpečnostní agentury s penězi ve Šlapanově na Havlíčkobrodsku, při němž zemřel člověk. Z vraždy ve spolupachatelství obvinili pětatřicetiletého Karla Cáhu, kterého loni hradecký krajský soud poslal za podíl na únosu podnikatele Davida Petrovického na devět let do vězení. Cáha se prý přepadení dopustil s Martinem Derganzem, který byl v roce 2003 zavražděn. Uloupili téměř 1,4 milionu korun.

Autor: Peter Gabaľ