Účastníci bitvy u Slavkova měli v areálu o víkendu generálku

Generální zkoušku před velkolepou rekonstrukcí Bitvy tří císařů absolvovalo o víkendu asi 250 jejích účastníků z Česka. Procházeli si po jednotlivých krocích scénář, který má představit celý děj původně téměř celodenního vojenského střetu za 1,5 hodiny. Terén si také vyzkoušela desítka koní; při akci jich bude dvacetkrát více, řekl ČTK Miroslav Jandora z pořádajícího sdružení Austerlitz 2005. České jednotky nadšenců vojenské historie budou podle něj páteří celé bitvy, k nim se pak postupně přidají zahraniční účastníci. Zkouška byla i poslední příležitostí k secvičení akce, protože od pondělka vypuknou v mnohých obcích různá vzpomínková setkání, a to i za účasti vojáků v historických uniformách. V pátek bude premiéra opery Vojna a mír a v sobotu vydá centrální banka pamětní stříbrnou minci, připomněl Jandora chystané akce.

Bitva se odehraje na pětačtyřicetihektarové ploše slavkovského bojiště, kde postupně vyrůstají tři obří tribuny, kulisy a malé vesnice. K sezení je připraveno 4500 míst, ale většina je již zadána. Na stání je zajištěna kapacita pro dalších 25.000 diváků. Rekonstrukce bitvy se uskuteční 3. prosince. Do bojových ukázek se zapojí v uniformách až 3500 členů napoleonských klubů z 23 zemí světa, což akci řadí k největším na světě.

Bitva u Slavkova se odehrála 2. prosince 1805. Střetly se v ní armáda francouzského císaře Napoleona se šiky ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I. Vítězně z bitvy vyšel Napoleon, ale počet obětí byl velký. Francouzi zaznamenali na 1500 padlých, Rusové a Rakušané pak na 15.000.