ÚDV prověřuje případy lidí odsouzených za špionáž pro USA

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) se pokusil prověřit všechny případy od roku 1970, kdy byli čeští občané odsouzeni za vyzvědačství pro USA. Historik Prokop Tomek zjistil, že podle komunistické Státní bezpečnosti (StB) pracovalo pro americkou rozvědku více než 20 lidí. Postupným pátráním ale dospěl k závěru, že jejich počet bude vyšší.

Historici zatím zjistili, že aktivně s americkou službou spolupracovali pouze dva z odsouzených - pracovník aparátu předlistopadové KSČ František Doskočil, který pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA) pracoval 13 let, a důstojník komunistické rozvědky Josef Hněvkovský. Sedm dalších občanů se o kontakt s rozvědkou USA pokusilo, tři z nich se ale stali obětí provokace StB, jejíž příslušníci se vydávali za americké diplomaty. StB tak měla celou jejich "spolupráci" pod naprostou kontrolou. K žádnému předávání informací tudíž nedošlo a jejich následné odsouzení k vysokým trestům za špionáž bylo nezákonné.

Největší skupinou postižených bylo podle Tomka sedm občanů, kteří se do Československa vrátili z emigrace a byli odsouzeni nebo vyšetřováni za vyzrazení tajných informací německé nebo americké tajné službě. Ve většině případů se ale nejednalo o tajné informace a trestná činnost odsouzených byla nadsazena či úplně vykonstruována jen na základě jejich výpovědí a posudků znalců tehdejšího ministerstva vnitra. Tresty za vyzvědačství byly jedny z nejpřísnějších, s nimiž tehdejší trestní zákon počítal - 14 osob bylo odsouzeno k celkem 141 letům vězení.