Unie svobody chce o zdravotnictví jednat co nejdříve v koalici

Na nejbližší schůzce předsedů stran vládní koalice by se podle představ nejmenší vládní strany Unie svobody-DEU mělo hovořit o reformě českého zdravotnictví. Stanovisko předsednictva US-DEU ČTK tlumočil Petr Dimun, mluvčí ministra spravedlnosti a předsedy této strany Pavla Němce. Předsedové stran vládní koalice, tedy ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody, se setkávají většinou jednou za dva týdny na společné snídani. Vedení Unie svobody zdůraznilo, že odmítá návrhy na opětovné zestátnění zdravotnických zařízení. "Takové neuvážené návrhy v době, kdy se tento systém potýká s rozsáhlými problémy, nepřispívají k jeho stabilizaci," stojí v jeho prohlášení.

S návrhem na zestátnění ordinací přišli v pátek sociální demokraté Julius Müler, tajemník stranické odborné komise a její bývalý předseda a náměstek na ministerstvu zdravotnictví Milan Šilhan. Ani jejich mateřská strana se však za ně nepostavila. Předsednictvo Unie svobody také podle Dimuna odmítá "socializační tendence, které vedou buď k neuváženému plýtvání s veřejnými prostředky, anebo ve svém důsledku způsobí krach zdravotního systému".

Unionisté také žádají, aby novomanželské půjčky sloužily výhradně na pořízení bydlení a neměly charakter spotřebních úvěrů. V době, kdy ministerstvo financí tvrdí, že nejsou prostředky na potřebné investice do vzdělání a infrastruktury, nemůže podle US-DEU na druhé straně jiné ministerstvo připravovat plán na rozsáhlé výdaje, které mají ve své podstatě spotřební charakter a primárně neslouží k původnímu cíli, totiž k lepší dostupnosti bydlení.