Uplynulý víkend na silnicích: 16 mrtvých, nejvíce od července

V sobotu a v neděli zemřelo na českých silnicích celkem 16 lidí, nejvíce od červencového zavedení nového silničního zákona a bodového systému. Podle policejního experta na statistiky nehod Josefa Tesaříka jde o vůbec nejhorší víkend letošního roku. Policisté doufají, že nejde o dlouhotrvající trend. Hlavní příčinu zvýšení počtu usmrcených vidí ředitel republikové dopravní policie Zdeněk Bambas v politické "antikampani" proti novele silničního zákona a následné menší míře obezřetnosti řidičů.

Podle policejních statistik přinesl právě skončený víkend 625 dopravních nehod. V sobotu 16. září policisté vyšetřovali 343 nehod s devíti mrtvými, v neděli 282 nehod se sedmi usmrcenými. Horší bilanci než uplynulá sobota mají letos jen pátek 19. května a sobota 24. června, kdy na silnicích zahynulo po deseti lidech.

Ve srovnání s počátkem prázdnin se podle Bambase snížila ukázněnost řidičů. "Jde o to nasadit jim brouka do hlavy, což udělala kampaň tvůrců zákona na začátku července a přineslo to ovoce. Ovšem politici všech barev a příslušnosti začali ihned s antikampaní, podle níž je zákon potřeba buď zrušit, nebo na něj vydat amnestii či ho změkčit a změnit. Tím toho brouka z hlav řidičů zase vyhnali, a tento víkend je toho důsledkem," myslí si Bambas.

S tím částečně souhlasí i expert na dopravu Václav Špička z Autoklubu ČR, vinu podle něj ale nesou i sami policisté a státní orgány. "Například nebyly jasné limity dodržování rychlosti a chyby radarů, které se budou tolerovat," uvedl. "Od počátku jsme kritizovali přehnaný optimismus tvůrců nového zákona v oblasti statistik nehodovosti. Nebyl na místě, ale stejně tak není na místě v současné době přehnaný pesimismus. Hodnotit nehodovost lze jen s určitým odstupem," míní Špička.