ÚS zakázal protahovat rozhodnutí o výplatě peněz za mandáty ED

Ústavní soud zakázal ministerstvu financí protahovat rozhodnutí o výplatě státního příspěvku za mandáty Evropských demokratů (ED). Peněz za 15 pražských zastupitelů se strana neúspěšně domáhá již více než tři roky. Ústavní soud kritizoval ministerstvo za to, že dosud nerozhodlo, přesto že jej k tomu již loni v červnu vyzval Městský soud v Praze, který původní zamítavé stanovisko zrušil.

Ministerstvo financí rozhodnutí Ústavního soudu respektuje a podle své mluvčí Petry Krainové zahájí správní řízení, v němž se rozhodne, zda budou příspěvky vyplaceny. Dosud podle ní ve věci nerozhodlo kvůli dohodě s ED o tom, že obě strany vyčkají verdiktu Ústavního soudu. Zákon prý v tomto případě o přidělení příspěvků nehovoří zcela jasně a podle právního názoru ministerstva vnitra ED zákonem stanovené podmínky nesplňují.

Ministerstvo financí odmítlo příspěvek vyplatit proto, že strana podle něj nesplňovala zákonem stanovené podmínky. Vycházelo z ustanovení zákona, který hovoří jen o příspěvku stranám, hnutím a jejich koalicím. Strana ve volbách v roce 2002 kandidovala do pražského zastupitelstva pod názvem Demokraté Jana Kasla - Sdružení politické strany Evropští demokraté a nezávislých kandidátů. Podle šéfa strany Jana Kasla však šlo ze strany ministerstva o jasnou diskriminaci. Věří, že ministerstvo peníze vyplatí. Pro stranu jde o částku, která může rozhodnout o její další existenci.