V Česku začaly zimní výprodeje, ceny klesly až o 70 procent

V Česku propukly ihned po vánočních svátcích naplno zimní výprodeje a ceny sezonního zboží klesly až o 70 procent. Lidé nyní levněji pořídí nejen zimní textil či obuv, ale také hračky, sportovní potřeby a elektroniku. Prodejci si díky velkým sezonním výprodejům uvolní sklady a plochy pro nové zboží. Česká obchodní inspekce (ČOI) sleduje, zda obchodníci při výprodejích neporušují zákony. Například síť obchodů Tesco v úterý zlevnila až o 70 procent vybrané oděvy a až o polovinu některé elektrovýrobky. "Povánoční slevy začali zákazníci využívat hned po Štědrém dnu, tedy v úterý, kdy se obchody znovu otevřely," řekla ČTK Eva Williams ze společnosti Tesco Stores ČR. Mnoho lidí totiž pod vánočním stromečkem našlo finanční hotovost, kterou nyní utrácí právě za zlevněné výrobky.

Plný zákazníků byl ve středu v poledne například obchod C&A v centru Prahy. Ten po Vánocích o několik desítek procent zlevnil sezonní oblečení. Konkurenční prodejny Marks & Spencer zlevnily zboží až o 50 procent. Výprodej zahájila také síť obchodů Electro World. Prodejny s potřebami pro zahrádkáře a kutily Baumax dnes zlevnily o polovinu vánoční dekorace a osvětlení a o pětinu vybraný sortiment obkladů a dlažeb. O 20 procent levněji lze v prodejnách Baumax nakoupit tepelné konvektory a kola Olpran jsou v Baumaxu zlevněna až o 43 procent.

ČOI nyní kontroluje, zda obchodníci při výprodejích například správně vyčíslují a účtují slevy, zda nešidí zákazníky a dodržují i správné značení prodávaných výrobků. "Zatím platí běžný kontrolní režim, pokud by se ale začaly množit stížnosti zákazníků na obchodníky, tak kontroly ihned posílíme," řekla ČTK mluvčí inspekce Miloslava Fléglová. V lednu 2005 si totiž na obchodníky kvůli novoročním výprodejům stěžovalo velké množství lidí. Některé velkoprodejny tehdy nabízely v letácích zlevněné výrobky, které ale ve skutečnosti nebyly v prodeji. Kvůli velkým slevám tehdy v mnoha městech zkolabovala doprava.