V Domě světla našlo za pět let jeho existence azyl 90 HIV pozitivních

Vedení pražského Domu světla pro lidi s virem HIV a AIDS doufá, že se mu podaří domov po pěti letech jeho existence rozšířit. Kapacita zařízení totiž na pomoc potřebným již nestačí. Novinářům to při oslavách pátého výročí otevření Domu světla řekl jeho ředitel Miroslav Hlavatý. Za pět let existence našlo v domově dlouhodobější azyl na 90 HIV pozitivních či pacientů s AIDS. Nyní v něm žije osm dospělých a jedno dítě, další se má brzy narodit.

Zařízení nabízí pomoc nejen lidem HIV pozitivním či nemocným, ale i jejich blízkým. I pro ně je totiž složité se s chorobou svého příbuzného či partnera vyrovnat. Důraz klade společnost také na prevenci. V domě funguje i poradna, kde je možné se nechat anonymně otestovat. K ubytování slouží 15 lůžek, která nyní nejsou plně obsazena. "Někdy je ale zájem tak velký, že musíme ubytovat lidi i v tělocvičně. Je to dost smutný pohled," dodal Hlavatý.

Ke konci června žilo v ČR 686 HIV pozitivních. U 177 z nich nemoc AIDS již propukla. Další zhruba dvě stovky nakažených pocházejí z řad cizinců, nejčastěji z východu Evropy. Východní Evropa se po Africe a Číně stala dalším ohniskem nákazy.