V Hradci Králové dnes začal mezinárodní divadelní festival

Představeními v divadlech i pod širým nebem začal v úterý v Hradci Králové 11. ročník mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů. Do 30. června, kdy festival skončí, je naplánováno zhruba 230 představení, řekl ČTK ředitel Klicperova divadla v Hradci Králové Ladislav Zeman.

Zatímco představení a koncerty v rámci open air programu, který využije například atrium radnice na Velkém náměstí či letní scénu u Klicperova divadla, jsou zdarma, na vystoupení na divadelních scénách byly vstupenky v předprodeji od 9. května. "Téměř 70 procent všech vstupenek bylo vyprodáno v prvních dnech.

Festival každoročně oživuje centrum Hradce Králové, jeho atmosféru si kromě místních pochvalují i odborníci. "Tento festival u nás nemá obdobu ani konkurenci. Je největší, co se týče souborů i publika, a je unikátní nadšením místních lidí. Centrální Hradec bývá plný divadla a divadla plná Hradečáků, takže přespolní jen obtížně hledají sedadla; v exteriérech je vždy ještě spousta stojících. Mnozí místní si na termín festivalu dokonce plánují dovolenou," řekl nedávno v médiích například teatrolog a kritik Vladimír Just.