V kauze technoparty nejsou další obvinění, stíhaných je osm lidí

V případu technoparty CzechTek 2005 nepadla další obvinění, zatím je stíháno osm lidí. Jedním z nich je i organizátor Václav Šroub, který čelí obvinění z poškozování cizí věci. Nic nového není ani ohledně případného porušení zákona ze strany policistů. Vyplývá to z informací, které poskytli ČTK státní zástupci a sám Šroub.

Tachovské státní zastupitelství vydalo celkem osm usnesení o zahájení stíhání, v dalších osmi případech vede ještě vyšetřování. Státní zástupce Milan Pozel v pondělí ČTK řekl, že zatím nemá oficiálně potvrzeno, že Šroub zahájení trestního stíhání převzal. Aby to mohl s určitostí říci, musí nejprve dostat od policie kopii doručenky. Tu dosud nemá. "Materiál je rozsáhlý, žádné předběžné závěry dělat nebudeme," řekla ČTK státní zástupkyně Antonie Zelená, která prošetřuje policejní zákrok. Podle ní bude vyšetřování trvat několik týdnů, možná i měsíců.

Šroub si od firmy Italinvest pronajal na Tachovsku na přelomu července a srpna pozemek, na němž se měla konat technoparty. Policie ji 30. července násilím ukončila. Zásah hájila tím, že účastníci poškodili i přilehlé pozemky. Policejní těžkooděnci technaře rozehnali za pomoci slzného plynu a vodních děl. Zásah si vyžádal desítky zraněných na obou stranách. Postup policie u obce Mlýnec na Tachovsku už odsoudil Senát jako nepřiměřeně tvrdý, ve středu se jím bude zabývat vláda.